LABORATUAR REÇETESİ                                                                   Ana Menü

       Laboratuar modülü, laboratuar renk çalışmalarının takip edildiği kısımdır. Bu kısımda rengin hangi hammaddelerden hangi oranlarda oluşacağı belirlenir. Laboratuar Boya Reçetesi sayesinde renk bilgileri detaylı olarak tanımlanabilir. Aynı renk için birden fazla detay tanımlanabilir (RT). Kullanılan hammaddeler doğrultusunda boya %'si ve boya maliyeti hesaplanabilir. 
  Tablo no alanında(RT=Renk kodu alanının sağındaki alan) tablo numarasının değiştirilmesi sonucunda aynı renk için farklı detay bilgileri (Hammadde, kullanım oranları, grafikler) oluşturma imkanı sağlanır.


Şekil 1  Laboratuar Boya Reçetesi

Renk Kodu alanına işlem yapılacak renge ait kod numarası girilir. Bu alanda iken F9 tuşu veya liste butonuna basılırsa ekrana Laboratuar reçetesi listesi getirilerek istenilen renk ve kodu seçilebilir.


Şekil 2  Laboratuar Reçetesi Listesi

Adı alanına tanımlanan rengin adı yazılabilir veya renk kodu girilerek rengin ismi (ilgili renk koduna ait laboratuar reçete bilgileri daha önce tanımlanmış ise) bu alana otomatik getirilir.
Reçete Tipi alanında seçim butonu tıklanarak boyama, kasar, beyaz seçeneklerinden uygun olan reçete seçeneği seçilir.SentezDye parametrelerinde Laboratuar (Özel) sekmesinde bulunan reçete tipi alanından reçete tiplerine ilave yapabilirsiniz.
GirişTarihi alanına rengin giriş tarihi yazılır. 
Okey Tarihi alanına rengin onaylandığı tarih yazılır. Okeylenmemiş renkler için bu alan boş geçilir.
Müşteri alanına çalışılan rengin ait olduğu müşterinin program içerisinde takip edildiği kod numarası yazılır. Bu alanda F9 tuşu veya liste butonu ile Cari Hesap listesi alınarak ilgili cari hesap seçimi yapılır. Cari hesap listede tanımlı değil ise Shift+F9 tuşu veya kart giriş  butonu ile yeni bir cari hesap kartı tanımlanabilir. Renk çalışmaları müşteriden bağımsız yapılabildiğinden bu alan istenilirse boş geçilebilir. Ayrıca bu alanda iken mouse'un sağ tuşuna basarak kart (Shift+F9) seçeneği seçilerek tanımlı olan müşterinin cari hesap kartına ulaşılabilir.

Şekil 3  Cari Hesap Kartı

Müşteri ve Ham Kumaş bazında laboratuar reçetesi tanımlanabilmektedir.

Pantone No alanına rengin pantone numarası (uluslararası renk kodu ) yazılır.
Boya % alanına Laboratuar Reçetesi formunda girilen boya hammadde kullanım miktarı %' ne göre hesaplanan boya kullanım oranları otomatik olarak aktarılır. Bu oran rengin tonunu belirler. Reçete kullanım oranlarının bu değere göre belirlenmesi sağlanabilir.
Birim Fiyat alanına Laboratuar Reçetesi formunda kullanılan hammaddelerin stok kartında tanımlanmış olan alış fiyatları(DM, TL, EURO vb) ve kullanım oranları doğrultusunda program tarafından otomatik olarak toplanarak aktarılır.
Boya Fiyatı alanına birim boya fiyatı yazılır.
Ham-1-2-3 alanlarında rengin hangi ham kumaş için çalışıldığı belirtilir. F9 tuşu veya liste  butonu ile ekrana stok kartı listesi getirilip ham kumaş listesi alınarak ilgili kumaş seçilir (Ham kumaş belirtmek zorunlu değildir.). Eğer ham kumaş listede yok ise Shift+F9 tuşu veya kart giriş butonu ile yeni stok kartı açılarak tanımlanabilir.

Boya tipi alanı parametriktir. Boya tipi yazısı üzerine gelindiğinde seçim butonu tıklanarak boya tipi listesi alınabilir. Listeden seçilen boya tipi işletme reçetesine otomatik olarak yansır.

SentezDye Parametrelerinin Reçete bölümünde yer alan boya tipi belirleme alanı laboratuar reçetesi olarak seçilirse boya tipi alanı aktif hale gelerek uygulanacak boya tipini seçme imkanı tanıyacaktır.
SentezDye Parametrelerinin Reçete bölümünde yer alan boya tipi belirleme alanı İşletme reçetesi olarak seçilirse ise bu alana müdahale imkanı verilmeyecektir. 

ÖZELSEKMESİ; Açıklama alanına reçetede yazılamayan ancak takip edilip görülmesi istenen bilgiler girilir. Buradaki alanlar SentezDye Parametrelerinden Laboratuar (Özel) sekmesinde tanımlanır.

BOYA GRAFİĞİ SEKMESİ: Yapılan işlemin grafiği bu bölüm sayesinde görüntülenir. Bu alan üzerinde mouse ile sağ click yaparak Grafik Değiştirme (Ctrl+F3) seçeneği seçildiği takdirde ekrana gelen listeden istediğiniz grafik şekli ekrana getirilir.
Şekil 4  Boya Grafiği sekmesi

YIKAMA GRAFİĞİ SEKMESİ:Yıkama grafiği alanı üzerinde iken mouse ile sağ click yapılarak Grafik Değiştirme (Ctrl+F3) seçilir. Ekrana gelen listeden istenilen grafik şekli seçilir. Böylece seçilen boya ve yıkama grafikleri boya (işletme) reçetesine otomatik olarak yansır.
Şekil 5  Yıkama Grafiği sekmesi

.RENK/AÇIKLAMALAR SEKMESİ: Renk / Açıklamalar bölümünde çalışması yapılan renk için, renk  butonuna basılarak açılan renk penceresinden renk seçimi yapılır.
Şekil 6  Renk/Açıklamalar sekmesi  

Bu alanda belirlenen renkler planlama ekranına yansır.
Renk-1 (laboratuar rengi) zemin rengini, Renk-2 yazı rengini belirtir. Ayrıca yapılan renk seçimi açıklama alanına da yansır.
  Bu bölümdeki açıklama başlıkları, SentezDye Parametrelerinden Laboratuar (Özel) bölümündeki reçete açıklama alanlarında tanımlanır.10 ayrı açıklama başlığı tanımlanabilir.

Parametrelerden açılmış olan her açıklama başlığı için farklı açıklama bilgileri girilebilir.
Yapılan açıklamaları kaydetmek için kaydet butonuna basılır.

REÇETE DETAY SEKMESİ: Stok Kodu alanına rengi oluşturan hammaddelerin program tarafından takibinin sağlanacağı kodu yazılır. F9 tuşu veya liste butonu ile kayıtlı stokların listesi alınır. Aranılan stok listede yoksa Shift+F9 tuşu veya kart giriş butonu ile yeni bir stok kartı tanımlanabilir.
Stok Açıklama alanı SentezDye Parametrelerinin Reçete sekmesindeki reçete stok açıklaması "Stok Adı" olarak seçilir ise, bu alana stok adı gelir. SentezDye parametrelerinin Reçete Sekmesindeki reçete stok açıklaması "Stok Açıklama-1" olarak seçilir ise, stok kartının özel sekmesinde bulunan Açıklama 1 alanındaki bilgiler bu alana yansır.
Kullanım (Gr/Lt) Oranı ve Kullanım Miktarı(%) alanına kullanım değerleri Gr/Lt veya yüzde olarak girilir. Bu alanda verilecek değerler tamamen kullanıcı tarafından belirlenecektir.
Girişi yapılan satır tab tuşu ile tanımlanıp, bir alt satıra geçiş yapıldığında otomatik olarak kayıt edilmiş olur. 
  Bu alanlara yazılan değerler otomatik olarak "Boya%" ve “Birim Fiyatı” alanlarının hesaplanmasına imkan verir.

REÇETE GİDERLERİ SEKMESİ: Gider Açıklama alanında reçete çalışması esnasında oluşan genel giderler tanımlanır. Seçim butonuna basılarak gider seçeneklerinden biri seçilir. Giderler Sentez Dye parametreleri Reçete Maliyet sekmesinde tanımlanmaktadır. Döviz alanında giderin hangi para biriminden olduğu belirtilir. Bu alana istenen para birimleri SentezDye parametrelerinin Döviz Kur Parametreleri alanından girilebilir. Kur alanına fiyat eğer maliyet modülünün günlük döviz kurları alanında kur miktarları belirtilmiş ise otomatik gelir. Manuel olarak ta giriş yapılabilir. Döviz Tutarı alanına ilgili giderin döviz tutarı girilir. Gider Tutarı alanına gider tutarı otomatik olarak gelir. Reçete için tanımlanan bu gider kalemleri reçete maliyet tablosuna yansıyarak reçete maliyetinin oluşmasına imkan sağlayacaktır.

LABORATUAR DİĞER İŞLEMLERİ                                                                Ana Menü

YENİ KAYIT İŞLEMİ
Yeni kayıt işlemi gerçekleştirmek için mouse'un sağ tuşu tıklatılarak yeni kayıt (F4) alanı seçilir veya yeni kayıt butonuna basılır.

DEĞİŞİKLİK İŞLEMİ
Laboratuar reçetesi üzerinde değişiklik yapılacak ise renk kodu alanında iken F9 tuşu veya renk  butonundan ilgili renk çalışması seçilir. Gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra F5 tuşu veya kaydet butonu ile kayıt işlemi gerçekleştirilir. Eğer değişiklik reçete detayı alanında yapılacak ise stoğun olduğu satıra gelinerek stok veya miktar değişiklikleri yapıldıktan sonra F5 tuşu ile kayıt işlemi bitirilir.

İPTAL İŞLEMİ
Renk çalışmasının tamamını silmek istiyorsak, rengin başlık bilgileri (Renk Kodu, Müşteri vs.) üzerinde iken F6 tuşu veya iptal butonu ile renk reçetesinin tamamını iptal edebilir, eğer reçete üzerinde satır iptal etmek istiyorsak silinecek satırın üzerinde iken F6 tuşu veya iptal butonuna basılır. Karşımıza gelen tablodaki "Gerçekten silmek istiyor musunuz?" sorusunda EVET butonu seçilirse iptal işlemi gerçekleştirilir.


Şekil 7  Laboratuar boya reçetesi/İptal işlemi

REÇETE KOPYALAMA
Reçete kopyalamak için kart üzerinde iken, mouse ile sağ click yaparak reçete kopyalama (Shift+F8) alanı seçilir. Ekrana gelen pencerede yeni reçete numaraları girilip, kopyalama şekli belirtilerek TAMAM butonuna basılırsa kopyalama işlemi gerçekleşir.

Şekil 8  Reçete kopyalama formu