KARTLAR

      

Giriş
Kartlar sekmesinde program içierisinde kullanılacak kartların detaylı olarak tanımı yapılacaktır. Kart ekranlarının üzerinde iken mouse'un sağ tuşu tıklanarak açılan menüden ekran üzerinde kullanabileceğiniz fonksiyon ve kısa yol tuşlarına ulaşabilirsiniz.

ÖN İŞLEM KARTLARI                                                                                     Ana Menü

Ön İşlem Kartları, işletme içerisinde kullanılacak ön işlem türlerinin belirlenmesine, bu ön işlem türlerine ait reçetelerde kullanılacak sabit hammaddeler ile bu hammaddelerin kullanım miktar ve oranlarının kayıt ve takip edilmesine imkan verir.

  Tanımlanan bu ön işlem türleri işletme reçetesinde otomatik olarak karşımıza gelir. Reçetelerde yapılan seçim doğrultusunda kart üzerinde belirlenen hammadde ve oranları reçeteye yansır.

 
Şekil 1  Ön İşlem Kartları

Ön İşlem alanında ön işlem programının adı ve açıklaması yazılır. Bu alana bilgiler manuel olarak girileceği gibi F9 tuşu veya liste butonuna basarak ekrana gelecek Ön İşlem Kartları listesinden de seçim yapılabilir.


Şekil 2  Ön İşlem Kartları Listesi

Hammadde alanında F9 tuşu veya liste butonu ile ekrana gelen stok kartları listesinden belirlenen hammadde seçilir. Hammadde tanımlı değil ise, Shift+F9 tuşu veya kart butonu ile yeni bir hammadde tanımlanabilir. Kullanım miktarları ve oranları belirtildikten sonra F5 tuşu veya kayıt butonu ile Ön İşlem Kartı kayıt edilir. 

KASAR TİPİ KARTLAR                                                                                   Ana Menü

Kasar Tipi Kartları, işletme içerisinde kullanılacak kasar türlerini, bu kasar türlerine ait reçetelerde kullanılacak sabit hammaddeler ile bu hammaddelerin kullanım miktar ve oranlarının kayıt ve takip edilmesine imkan verir.  

  Tanımlanan bu kasar türleri işletme reçetesinde otomatik olarak karşımıza gelir. Reçetelerde yapılan seçim doğrultusunda kart üzerinde belirlenen hammadde ve oranları reçeteye yansır.

 
Şekil 3  Kasar Türü Kartı

Kasar Türü alanında kasar programının adı ve açıklaması yazılır. Bilgiler manuel olarak girilebilir veya F9 tuşu yada liste butonu ile ekrana gelecek Kasar Türü Kartları listesinden de seçim yapılabilir.

 
Şekil 4  Kasar Türü Kartları Listesi

Hammadde alanında F9 tuşu veya liste butonu ile ekrana gelen hammadde listesinden belirlenen hammadde seçilir. Tanımlı değil ise, Shift+F9 tuşu veya kart butonu ile yeni bir hammadde tanımlanabilir. 
Kullanım miktarları ve oranları belirtildikten sonra F5 tuşu veya Kayıt butonu ile Kasar Tipi Kartı kayıt edilir. 

BOYAMA TİPİ KARTLAR                                                                               Ana Menü

Boya Tipi Kartları işletme içerisinde kullanılacak boya türlerini, bu boya türlerine ait reçetelerde kullanılacak sabit hammaddeler ile bu hammaddelerin kullanım miktar ve oranlarının kayıt ve takip edilmesine imkan verir.

  Tanımlanan bu boya türleri laboratuar ve işletme reçetesinde otomatik olarak karşımıza gelir. Reçetelerde yapılan seçim doğrultusunda kart üzerinde belirlenen hammadde ve oranları reçeteye yansır.


Şekil 5  Boya Türü Kartı

Boya Türü alanında boya programının adı ve açıklaması yazılır. Bilgiler manuel olarak girilebilir veya F9 tuşu yada liste butonu ile Boya Türü Kartları listesinden de seçim yapılabilir.

 
Şekil 6  Boya Türü Kartları Listesi

Hammadde alanında F9 tuşu veya liste butonu ile ekrana gelen hammadde listesinden belirlenen hammadde seçilir. Tanımlı değil ise, Shift+F9 tuşu veya kart  butonu ile yeni bir hammadde tanımlanabilir.
Kullanım miktarları ve oranları belirtildikten sonra F5 tuşu veya kayıt butonu ile Boya Tipi Kartı kayıt edilir.

YIKAMA TİPİ KARTLARI                                                                                Ana Menü

Yıkama Tipi Kartları işletme içerisinde kullanılacak yıkama türlerinin, bu yıkama türlerine ait reçetelerde kullanılacak sabit hammadde, kullanım miktar ve oranlarının kayıt ve takip edilmesine imkan verir. 

Tanımlanan bu yıkama türleri laboratuar ve işletme reçetesinde otomatik olarak karşımıza gelir. Reçetelerde yapılan seçim doğrultusunda kart üzerinde belirlenen hammadde ve oranları reçeteye yansır.

 
Şekil 7  Yıkama Türü Kartı

Yıkama türü alanında yıkama programının adı ve açıklaması yazılır. Bilgiler manuel olarak girilebilir veya F9 tuşu yada liste butonu ile Yıkama Türü Kartları listesinden de seçim yapılabilir.

 
Şekil 8  Yıkama Türü Kartları Listesi

Hammadde alanında F9 tuşu veya liste butonu ile ekrana gelen hammadde listesinden belirlenen hammadde seçilir. Tanımlı değil ise, Shift+F9 tuşu veya kart butonu ile yeni bir hammadde de tanımlanabilir.
Kullanım miktar ve oranları belirtildikten sonra F5 tuşu veya kayıt butonu ile Yıkama Tipi Kartı kayıt edilir.

YUMUŞATMA TİPİ KARTLARI                                                                       Ana Menü

Yumuşatma Tipi Kartları işletme içerisinde kullanılacak Yumuşatma türlerinin, bu yumuşatma türlerine ait reçetelerde kullanılacak sabit hammadde, kullanım miktar ve oranlarının kayıt ve takip edilmesine imkan verir.
 
Şekil 9  Yumuşatma Türü Kartı

Yumuşatma türü alanında yumuşatma programının adı ve açıklaması yazılır. Bilgiler manuel olarak girilebilir veya F9 tuşu yada liste butonu ile Yumuşatma Türü Kartları listesinden de seçim yapılabilir.

Hammadde alanında F9 tuşu veya liste butonu ile ekrana gelen stok kartları listesinden belirlenen hammadde seçilir.Hammadde tanımlı değilse Shift+F9 veya Kart değişkeninden yeni bir hammadde tanımlanır.Tüm işlemler sonucunda F5 tuşu veya Kayıt Butonu ile Yumuşatma tipi kartları kayıt edilir.

DİĞER REÇETE TANIMLAMALARI

Diğer reçete tanımlamaları kartı, Ön işlem, Kasar, Boyama, Yıkama ve Yumuşatma programları (işlemleri) dışında reçetede kullanılacak programların tanımlanmasına imkan verir.


Şekil 10 Reçete Diğer Tanımlamaları

Kodu alanına programın adı ve yanına da açıklaması yazılır. Liste butonu veya F9 tuşu ile ekrana gelen Reçete önderi listesinden seçim yapılabilir.

Hammadde alanında F9 tuşu veya liste butonu ile ekrana gelen stok kartları listesinden belirlenen hammadde seçilir.Hammadde tanımlı değilse Shift+F9 veya Kart değişkeninden yeni bir hammadde tanımlanır.Tüm işlemler sonucunda F5 tuşu veya Kayıt Butonu ile kayıt edilir.

REÇETE ÖN DEĞER TANIMLARI

REÇETE ÖNDEĞER TANIMLARI (İŞLEM)                                                       Ana Menü
Bu bölüm işlemlerin boya ve kasar türüne göre değişen hammaddeler ile bu hammaddelerin kullanım oranları ve grafiklerini belirleme imkanı sağlar.

Şekil 11  Reçete Öndeğer Tanımları

Yapılan bu tanımlamalar sonucunda oluşturulan boya (işletme) reçetesine öndeğer tanımları otomatik olarak yansır. İşlem numarası üzerinde liste butonu veya F9 tuşu ile belirlenecek işlemin listesi ekrana getirilerek seçim yapılabilir. Eğer aranılan işlem bu liste üzerinde yok ise Kart butonu ile yeni bir işlem tanımlanabilir.

Şekil 12  İşlem Kartları Lİstesi

Boya türü bölümünde Mouse'un sol tuşu veya seçim butonu tıklanarak boya tipi, Kasar Türü bölümünde ise Mouse'un sol tuşu veya seçim butonu tıklanarak kasar tipi belirlenir. 
Grafik alanında Mouse'un sol tuşu tıklanarak yada Ctrl+F3 tuşuna basılarak ekrana gelen grafik listesinden ilgili grafik seçilir.
Şekil 13  Grafik Listesi

Hammadde alanına kullanılacak hammadde bilgisi girilir. F9 tuşu veya liste butonu ile ekrana alınan Stok Kartları Listesinden kullanılacak hammaddenin kodu seçilebilir. Kullanılacak hammadde listede yok ise kart butonu ile yeni bir hammadde tanımlanabilir. Hammadde, Kullanım Miktarı ve Oranları girilerek reçete ön değer kartı oluşturulur. F5 veya Kayıt butonu ile girilen bilgilerin kayıtı sağlanır.

İşletme reçetesinde uygun değerlerin (Boya Tipi, Kasar Tipi) seçilmesi ve reçete üzerinde tanımlanan İş Akışı alanı içerisinde bu işlemin tanımlanması durumunda bu bilgiler otomatik olarak reçeteye yansıyacaktır.

REÇETE ÖNDEĞER TANIMLARI - 2                                                               Ana Menü
Boya yüzdelerine göre (laboratuar reçetesinde bulunan Boya % alanı) hammadde kullanım oranlarının belirlendiği alandır. Bu ekran üzerinde yapılan düzenlemeler ile yıkama işleminde açık renk yıkama, normal yıkama ve koyu renk yıkama ayrımı gerçekleştirilebilinir. Belirlenen bu oranlar otomatik olarak oluşturulan boya (işletme) reçetesine yansır.

İşlem alanında öndeğer tanımı yapılacak işlemin kodu yazılır. F9 veya liste butonundan işlem türlerinin listesi alınarak ilgili işlem tipi seçilebilir.
Stok kodu alanına oranları belirlenecek hammaddenin kodu yazılır.F9 tuşu veya liste butonu ile stok kartları listesi ekrana getirilir. 
Son olarak da Boya Alt ve Üst Limiti ile Kullanım Oranları belirlenerek kayıt işlemi F5 tuşu yada Kayıt butonuna basarak gerçekleştirilir.

 
Şekil 14  Reçete Öndeğer Tanımları-2