Ön Kasa

Ön Kasa; fiş hareketleri ile  nakit giriş ve çıkış işlemlerinin yapıldığı, borçların krediye kaldırılıp daha sonra krediden tahsil işleminin gerçekleştirildiği, fiş listelerinin alındığı, kasa son durumlarının ekrana getirildiği, fatura işlemlerinin yapılıp dökümünün alındığı ve bunun gibi diğer para işlemlerinin gerçekleştirildiği bölümdür.

Departman Hasılat Fişi

Otelin departman bazında gelirlerinin girişleri yapılır.


Şekil 1   Departman Hasılat Fişi

Fiş no alanındaki numara, karta ilk girildiğinde otomatik olarak  atanır.
Belge No alanında varsa departmandan kesilen adisyon vb.. gibi belge  numarası girilir.
Fiş Tarihi alanına işlem tarihi otomatik olarak gelir. İki tarih bilgisi aynı olmak zorundadır.
Correction kutusu daha önceden girilmiş fişlere ait fazla tutar girişlerini düzeltmek amacıyla işaretlenir. Correction fişi girişinde düzeltilmesi gereken departman adına
( - ) bakiye girişi yapılır. Ana folyo dökümü alındığında ( - ) tutar ile gerçek meblağın toplanarak aktarıldığı görülür.
Departman alanında ilgili departman listeden seçilir. 
( Restaurant, Lobby Bar vb. )
Yeni bir departman eklemek için  SentezDelux Programı / Departman Kartları seçeneğine girilir.
Açıklama alanında  fişin kesileceği ürün hakkında Açıklama  girilmek isteniyorsa yazılır.
Fiş Tutarı alanında fiş hareketinin tutarı girilir. 
Fiş tutarının sağında bulunan Döviz Cinsi Sentez Delux Yükleme Programı / Ön Büro Parametreleri bölümünden tanımlanan döviz cinsi otomatik olarak gelir ve değiştirilemez. Kuru alanına  Sentez Delux Programı / Günlük Döviz Kurları bölümünden işlem tarihine göre en son girilen kur bilgisi gelir. Fiş Tutarının döviz cinsi üzerinden miktarı ise aşağıdaki boş alana yansır. Bölüm parametrik olduğundan  hiçbir fişte gözükmemesi de sağlanabilir. 
Bazı departmanlarda özel olarak fiş tutarı bölümü ikiye ayrılabilir. Örnek olarak Restaurant departmanında Yiyecek ve İçecek için 2 ayrı alan açılmaktadır. Bunun sebebi departman kartlarında belirlemiş olduğumuz Yiyecek Deposu ve İçecek Deposu alanlarına yazmış olduğumuz Depo Kodlarıdır. Bu şekilde yiyecek ve içeceklerin raporlarda ayrı ayrı gözükmesi sağlanır.

Departman Hasılat Fişi üzerinde bulunan ve program tarafından otomatik olarak yazılan bazı bilgilere dikkat etmek gerekir. Eğer fiş bir satış fişi (P.O.S) ise fişin içine girildiği zaman P.O.S. yazısı gözümüze çarpar. Odadaki müşteri Check-Out olmuşsa ve tüm işlemler bitmiş ise fişin içine bakıldığı zaman  Check - Out ibaresi gözükür. Eğer fatura edilen fişler varsa bu fişler de Fatura isminde ekrana yansır.

Nakit Tutarı alanında  işlem ile ilgili nakit girişi var ise, yapılan nakit ödeme tutarı bu alana yazılır, nakit ödeme yoksa fiş tutarının tamamı kredi tutarı olarak folyoya yansır.
İskonto  alanında Tutar  veya Yüzde olarak yapılan iskonto değeri girilir.
Kredi Tutarı alanında Fiş Tutarı alanında yazılan tutar otomatik olarak gelir, varsa nakit ödeme ve 
iskonto bu fiyat üzerinden otomatik olarak düşürülür ve kredi tutarı olarak folyoya yansır.
Servis Tutarı  alanına departman için servis ücreti alınıyorsa, bu alana yazılır.
Döviz Cinsi  alanına fişteki tahsilat döviz ile yapılıyorsa; ilgili döviz cinsi listeden seçilir. Döviz Cinsi alanı parametrik olduğundan Sentez Delux Yükleme Programı / Kur Parametreleri bölümünden tanımlanabilir.
Döviz Kuru  alanına Döviz cinsi alanında tanımlanan döviz cinsine ilişkin Günlük Döviz Kurlarında girilen en son kur otomatik olarak gelir.
Döviz Tutarı alanına Nakit tutarın döviz karşılığı  otomatik olarak yansır.
Ödeme Şekli alanında ödeme tipi seçilir (Buradaki bilgiler Sentez Delux Yükleme Programı / Ön Büro Parametreleri bölümünden otelinize uygun olarak tanımlanabilir).
Oda No alanında Liste butonu ile Oda Listesi alınabilir. Fiş hangi odaya kesilecek ise Seçim butonu tıklanarak seçilip oda no aktarımı gerçekleştirilir. Oda numarası biliniyorsa liste açılmadan girilebilir.
Folyo no
alanına  Oda no yazıldığında  belirtilen odada konaklayan kişinin folyo numarası otomatik olarak gelir. Harici müşterilere ait olan folyolar ise folyo bölümünde iken Liste butonu tıklanarak bulunulabilir. Folyosu bilinen bir misafirin folyo numarasını yazmak da  yeterlidir. Fiş girişi müşterinin bağlı olduğu folyoya otomatik olarak aktarılır.


Şekil 2  Folyo Dökümü

Ödenmez alanında konaklayan kişinin harcaması ödenmez ise bu alanın seçilmesi gerekir. Ödenmez folyolar ve complimentary müşterilerin fişlerinde bu alan otomatik olarak tıklanmış olarak gelir.
Kart No alanında Otelde  kart sistemi kullanılmakta ise müşteriye ait olan kart numarası yazılır.
Tanımlamaları yapılmış olan departman hasılat fişini  kayıt etmek için F5 tuşu yada Kayıt  butonu, fiş iptali için F6 tuşu yada İptal  butonu, fiş  dökümü almak için Yazdır butonu tıklanır.

Ön Kasa Fişi
Otelde konaklayan misafirlerin ön kasaya yaptıkları ödeme hareketlerinin girildiği fiş ekranıdır.


Şekil 3   Ön Kasa Fişi

SentezDelux parametrelerinin Kullanıcı kartları Özelkod2 alanında tanımlanan önkasa numarasına göre ÖnKasa fişi girerken, fişin hangi ÖnKasaya ait olduğu pencerenin başlığında belirtiliyor.Buna göre Raporlar/MaliRaporlar/KasaDefteri filtresinde departman kodunun ilk değeri kullanıcıya ait olan ÖnKasa kodu olarak getirilir.
Fiş no alanındaki numara, karta ilk girildiğinde otomatik olarak  atanır.
Belge No alanına varsa belge numarası girilir.
Fiş Tarihi alanına ekrana  işlem tarihi tarihi otomatik olarak gelir. İşlem Tarihi ile Fiş Tarihi bilgisi aynı olmak zorundadır.
Açıklama alanına  fişin kesileceği ürün hakkında Açıklama  girilmek isteniyorsa girilir.
Nakit Tutar alanına nakit ödemesi yapılacak olan işlem tutarı yazılır.
Döviz Cinsi / Kuru alanında Döviz Cinsi listeden seçildikten sonra Kuru girilir. Sonucunda  da döviz tutarı otomatik olarak  hesaplanır. (TL üzerinden yapılan ödemelerde bu alanlar boş bırakılır )
Komisyon  alanına yapılan işlem ile ilgili komisyon var ise komisyon oranı yazılır. Tüm ödeme tiplerine göre komisyon oranları parametrelerde belirtilebilir ve böylece yapılan ödeme şekline göre komisyon otomatik olarak hesaplanır.
Ödeme Şekli alanında müşterinin ödemeyi ne şekilde yapacağı ekrana gelen liste üzerinden belirlenir. ( Nakit, Kredi Kartı, Seyahat Çeki vb. ) Buradaki bilgiler
SentezDelux Yükleme Programı / Ön Büro Parametreleri bölümünden otelinize uygun olarak tanımlanır.
Oda No alanında Liste butonu ile Check – In listesi açılır. Fiş hangi odaya kesilecek ise Seçim butonu tıklanarak seçilip oda no  aktarımı gerçekleştirilir.
Folyo No  alanına Oda No alanı doldurulmuş ise belirtilen odada konaklayan kişinin folyo numarası otomatik olarak gelir.
Oda No seçimi yapıldıktan sonra Misafir Adı, Ana Folyo, Ektra Folyo, Check-In No  bilgileri otomatik olarak  fiş üzerine aktarılır.
F5 tuşu yada Kayıt butonu tıklanarak bilgiler kaydedilmek istendiğinde “Fişi Yazdırmak istiyor musunuz?” sorusu ekrana gelir. Cevap “Evet”  ise fiş basımı gerçekleşir.

Depozito Fişi

Ön Kasa modülünden Depozito Fişi alanı seçilerek Depozito kartları ekrana getirilir. Eğer Departman kartlarındaki Gelir alanı seçim butonuna basılarak gelen menüden depozito olarak seçilmemiş ise (hiç bir departman için Gelir alanı depozito olarak tanımlı değil ise), ekrana "List index out of Bound(0)" mesajı gelir ve bu şekilde departman fişi düzgün çalışmaz.Bu nedenle Departman kartında GELIR alanı depozito olarak seçilmelidir.Depozito alımı veya iadesi Depozito Fişi kullanılarak yapılır.   Şekil 4  Depozito Fişi

Belge No alanına fişin takibi için bir belge numarası tanımlanabilir.

Fiş Tarihi alanına günün tarihi otomatik olarak getirilir.Getirilen sistem tarihi dışında yeni tarih girilemez.

Departman alanından depozito fişinin kesileceği departman seçim butonuna basılarak tanımlanır.Bu listede, departman kartlarının Gelir alanı depozito olarak seçilen departmanlar görüntülenir.

Açıklama alanına istenirse açıklama biligisi girilebilir.

Depozito alımı için Giriş, Depozito iadesi için Çıkış alanı seçilmelidir.

Nakit Tutar alanına uygulanacak depozitonun TL bazındaki tutarı girilir.Dövizli işlem yapılmış ise bu alana TL değeri otomatik olarak gelir.

Döviz Cinsi / Kuru alanlarından ilkinde seçim butonuna basılarak döviz cinsi tanımlanır.İkinci alana ise döviz kuru girilir.Eğer Ön Kasa modülündeki günlük döviz kurları alanında gün bazında döviz tanımı yapılmış ise bu alana döviz cinsi seçildiğinde döviz kuru otomatik getirilir.

Komisyon % alanına fiyat üzerinden alınacak komisyon oranı girilir.

Döviz Tutarı alanına depozito fişi için dövizli tanım yapılmış ise, döviz tutarı girilir.

Ödeme Şekli alanından seçim butonuna basılarak yapılacak ödeme şekli tanımlanır.Bu listede görüntülenen ödeme şekilleri SentezDelux yükleme programının Ön Büro paremetrelerindeki Ödeme Şekli sekmesinde tanımlanan bilgilerdir.Uygulanacak ödeme şekli listede yoksa SentezDelux yükleme programına girilip ödeme şekli tanımlanmalıdır.

Oda No alanında depozito alım veya iadesinin yapılacağı oda numarası tanımlanır.Oda numarası manuel olarak girilebileceği gibi liste butonuna basılarak ekrana gelen Check-in listesinden de seçim yapılabilir.

Oda Numarası girildiğinde Folyo No, Misafir adı, Ana Folyo, Extra Folyo ve Check-in No alanlarına bilgiler otomatik getirilir.

Yeni Fiş butonuna basılarak yeni depozito fişi girilebilir.Fiş İptal butonu ile seçilen fiş iptal edilir.Yazdır butonu ile ekrana veya bir başka birim için (Yazıcı, Excel vb.) çıktı alınabilir. Kayıt butonu ile depozito fişi kayıt edilir.

Depozito Durumu Listesi verilen filtre değerlerine göre depozito departmanlarındaki bakiyeleri TL ve döviz olarak listeler. İlk satır döviz, ikinci satır TL değerlerini gösterir. Depozito Durumu penceresi RoomRack, RoomStatus ve CheckInList üzerinden açılabilir.

Hesap Transfer İşlemleri
İki oda arasında hesapları transfer etmek için kullanılan Hesap Transfer İşlemi sayesinde hesaplar transfer edilir.


Şekil 5   Hesap Transfer İşlemi

Fiş Tarihi alanına Hesap Transfer işleminin yapılacağı tarih yazılır.Günün tarihi otomatik olarak gelir.
ODADAN bölümündeki Oda No  alanında F7 tuşu yada Liste butonu ile Check – In Listesi alınır. 
İleri / geri butonları tıklanarak ilgili misafirin üzerine gelinip Seçim butonu ile misafir seçimi gerçekleştirilir. Check In listesinde aranılan misafire kolay ulaşmak için Filtre butonu tıklanarak belirgin kriterlere göre listeleme yapılabilir. Misafir seçiminden sonra bu bölümdeki Oda No alanına seçimi yapılan misafirin bulunduğu Oda numarası  gelir.
ODAYA bölümündeki Oda No alanında hangi odaya transfer işlemi yapılacak ise  ODADAN bölümündeki Oda no seçiminde olduğu gibi işlemler yapılıp oda seçilir.
Her iki bölümde de seçilen Oda Numaralarına ait Ana Folyo, Ekstra Folyo ile bunlara bağlı Bakiyeler, Misafir Adı ve Check – In No bilgileri seçimden sonra otomatik olarak ekrana gelir. Değişiklik yapılamaz.
Transfer Tutarı alanında ODADAN bölümündeki bakiye toplamı bu bölüme aktarılır. Transfer miktarına göre bu alanda tutar değişikliği yapılabilir.
Yan Ok işaretinin bulunduğu kısmın  ilk alanında transfer hangi odadan yapılacak ise o odanın numarası, ikinci alanında ise transfer hangi odaya yapılacak ise o odanın numarası bilgilendirme amacıyla görünür.
Döviz Cinsi / Kuru alanında Döviz Cinsi listeden seçilir. Seçilen Döviz cinsine ait Kur belirlenmişse Kuru alanına otomatik olarak gelir. Girilmemişse Kuru alanına girilir veya istenirse gelen değer üzerinde değişiklik yapılabilir.
Döviz Tutarı alanında Transfer tutarının döviz cinsinden  değeri otomatik olarak hesaplandığı için döviz kuru girildikten sonra dövizli tutar ekrana gelir.
Tanımlanmış olan  Hesap Transfer Fişini kayıt etmek için F5 tuşu yada Kayıt butonu, fiş iptal etmek için F6 tuşu yada İptal butonu tıklanır.

Krediye Kaldırma Fişi
Krediye kaldırma fişi  otelde konaklayan ve ödemesi krediye kaldırılmak istenilen müşterileri borçlandırmak için kullanılır.


Şekil 6   Krediye Kaldırma Fişi

Belge No alanına fiş ile ilgili belge numarası yazılır.
Fiş Tarihi alanına işlem tarihi otomatik olarak gelir.Fişteki iki tarih bilgisi aynı olmak zorundadır.
Açıklama alanına işlem ile ilgili olarak genel bir açıklama yapılabilir.
Fiş Tutarı alanına krediye kaldırılacak tutar yazılır. Yazılan tutar kadar müşteri borçlandırılır.
Oda No alanına ödemesi krediye kaldırılacak olan müşterinin konakladığı oda numarası yazılır. Liste butonu tıklanarak Oda Listesine ulaşılıp Seçim butonu ile ilgili oda da seçilebilir.
Folyo No alanına  Oda numarası girildiği  takdirde ilgili folyo numarası  otomatik olarak gelir, harici misafirler için sadece folyo numarası yazılır. Liste butonu ile Folyo listesine ulaşılıp liste üzerinden de seçim yapılabilir.
Krediye Kaldırma Fişini kayıt etmek için F5 tuşu yada Kayıt butonu, fiş iptal etmek için F6 tuşu yada Fiş İptal butonu, yeni fiş oluşturmak için F4 tuşu yada Yeni Fiş butonu, fişi yazdırmak için ise Yazdır butonu tıklanır.

Krediden Tahsilat Fişi
Borcu krediye kaldırılmış müşterilerin folyo numarasına göre borcunu tahsil edeceğimiz ekrandır. Bu tahsilatlar anakasaya yada önkasaya olmak üzere iki şekilde tahsil edilebilir.


Şekil 7   Krediden Tahsilat Fişi
 
Fiş no alanındaki numara, karta ilk girildiğinde otomatik olarak  atanır.
Belge No alanında işlem ile ilgili belge numarası yazılır.
Fiş Tarihi alanına  işlem tarihi otomatik olarak gelir.  Tarihler aynı olmalıdır.
Açıklama alanında  işlem ile ilgili açıklama  girilmek isteniyorsa yazılır.
Ön Kasa / Ana Kasa alanında nakit para girişi hangi kasaya yapılacak ise ilgili kasa işaretlenir.
Nakit Tutar alanına tahsilatın tutarı girilir.
Döviz  Cinsi / Kuru alanına Nakit hareket döviz ile yapılıyorsa; ekrana gelen listeden ilgili döviz cinsi seçilir. Kur alanına seçimi yapılan döviz cinsinin işlenen fiş tarihinde girilen döviz kuru otomatik olarak yansır. İstenirse döviz kuru değiştirilebilir.
Komisyon alanına  işlem ile ilgili komisyon varsa komisyon oranı tanımlanır. Tüm ödeme tiplerine göre komisyon oranları parametrelerde belirlenebilmekte ve böylece yapılan ödeme şekline göre komisyon otomatik olarak hesaplanabilmektedir.
Döviz Tutarı  alanında Nakit Tutar; Döviz kuru üzerinden hesaplanıp otomatik olarak aktarılır.
Ödeme Şekli  alanında tahsilatı yapılacak tutarın tahsil şekli tanımlı tiplerden  seçilir. Ödeme Şekilleri tanımlanmamışsa  Sentez Delux Parametrelerinden  gereken ödeme tipleri  tanımlanır.
Folyo No alanında Liste butonu ile Folyo Kartı Filitresi getirilip  Tamam butonu tıklanarak Folyo Kartları Listesi açılır. İlgili Folyo  Seçim butonu ile seçilir. Folyo numarası biliniyorsa liste açılmadan da numara  girilebilir.


Şekil 8   Folyo Kartları Listesi

Krediden Tahsilat Fişini kayıt etmek için F5 tuşu yada Kayıt butonu, fiş iptal etmek için F6 tuşu yada Fiş İptal butonu, yeni fiş oluşturmak için F4 tuşu yada Yeni Fiş butonu, fişi yazdırmak için ise Yazdır butonu tıklanır.

Ana Kasa Fişi
Otelin departman kasaları ile ana kasası arasındaki nakit giriş ve çıkış işlemlerinin yapıldığı fiş ekranıdır.


Şekil 9   Ana Kasa Fişi

Belge No alanına işlem ile ilgili belge numarası yazılır.
Fiş Tarihi alanına işlem tarihi otomatik olarak gelir. İşlem Tarihi ve Fiş Tarihi aynı olmak zorundadır.
Departman alanında ekrana gelen liste üzerinden ilgili departman seçilir.
Açıklama alanında  işlem ile ilgili olarak istenilen açıklama bilgisi yazılır.
Nakit Tutarı  alanına Giriş veya Çıkışı yapılan nakit hareketinin tutarı yazılır.
Döviz Cinsi/Kuru alanına Nakit hareket döviz ile yapılıyorsa; ekrana gelen listeden ilgili döviz cinsi seçilir. Kur alanına seçimi yapılan döviz cinsinin  fiş tarihine kadar girilmiş olan en son döviz kuru otomatik olarak gelir.
Döviz Tutarı alanına seçimi yapılan döviz cinsinden tutar yazılır. Nakit Tutar kısmına TL olarak tutar girilmiş ise Döviz Tutarı alanına tutar bilgisi hesaplanarak otomatik olarak gelir.
Ödeme Şekli alanından seçim butonuna basılarak ödeme şekli tanımlanır.                  Giriş alanı Departmana nakit girişi yapılacak ise işaretlenir.
Çıkış alanı Departmandan nakit çıkışı yapılacak ise işaretlenir.
F5 tuşu yada Kayıt butonu tıklanarak fiş  kaydedilir.