Tedarik
Tedarik modülü, üretimi başlayacak orderlar için gereken Kumaş, Aksesuar ve İplik ihtiyacının otomatik olarak hesaplandığı modüldür.
Tedarik ve malzeme ihtiyaç planlaması Kumaş, Aksesuar ve İplik olmak üzere üç ayrı grup altında izlenebilmektedir.
Tedarik modülü, malzeme ihtiyaç planlamasının yapılmasını sağlar. Aynı zamanda bu malzemelerin kesime çıkışı yapılıncaya kadar ki aşamalarını da izleme olanağı verir. Örneğin, ham kumaşın gereken miktarının hesaplanması, satın alma işlemleri, stok-irsaliye girişleri, boya-baskı takibi ile kesime çıkış işlemleri tek bir tablo ile takip edilebilmektedir. Bu bilgiler ise, sipariş ve stok giriş/çıkış fişlerinde ilgili order için yapılan tahsislerden alınmaktadır.
Tedarik = Sipariş adedi veya kesilecek adet (parametrelerdeki seçeneğe göre değişir) * Model kartında girilen birim sarfiyat miktarı * Fire Oranı
Hesaplamada hangi adedin kullanılacağı (sipariş adedi yada kesilecek adedi) SentezVogue Yükleme Programından belirtilir.
Model kartında belirtilen kumaş, iplik ve aksesuar miktarlarını, verilen fire oranları ve toplam üretilecek sipariş miktarı ile çarparak ne kadar malzeme gerekli olduğunu otomatik olarak hesaplar.
Kumaş Tedarik
Order için gerekli olan kumaş ihtiyacını öğrenebilmek için
Kumaş Tedarik ekranı kullanılır.

Şekil 1 Kumaş Tedarik
Order No alanında F9 tuşu veya
liste düğmesinden ihtiyacı hesaplanacak order seçilir. Eğer orderda birden çok model varsa order’ın ilk modeli otomatik olarak model alanına gelir. Model bölümünde orderlara ait diğer modeller
ok düğmesi ile seçilebilir. CTRL F1 tuşuna veya Hesapla düğmesine basıldığında, model kumaş kartındaki bilgilere göre gerekli kumaş
ihtiyaç miktarı hesaplanır. İhtiyaçlar stok ve renk bazında görülebilir. Ekran üzerinde mouse ile sağ click yapılarak gelen menüden Stok Bazında Toplam (CTRL F4) seçildiğinde stoğun genel toplam kumaş ihtiyacı görülebilir.
Örneğin, 20/1 Likra Ribana kumaşın iki farklı varyantı olduğu düşünülürse, tedarik penceresinin üst bölümünde varyantlara göre ihtiyaçları, alt bölümde ise stok bazında toplam seçildiğinde, stoğun genel toplam olarak üretim ihtiyacı görülür.
Tedarik penceresinde görülen ihtiyaç bilgileri tamamen order ve modelde girilen bilgilere göre oluşmaktadır. Bu da ihtiyacımızı doğru ve hızlı bir şekilde öğrenmemizi sağlar. Tedarik penceresinde takip edilen sipariş boya, baskı vb. gibi giden-gelen miktarları, satın alma ve stok bölümünde yapılan tahsisler doğrultusunda oluşmaktadır.
Tedarik penceresinde, stok, renk ve gereken miktarlar değiştirilebilir.
Hesaplanan tedarik ile ilgili (Sipariş, Gelen, Boya’ya vb) işlemleri takip edebilmek için tedarik ekranındaki
“Hareketler” alanı işaretlenmelidir.
İplik Tedarik
Kumaş ve aksesuar tedarikte olduğu gibi CTRL F1 tuşuna veya
Hesapla düğmesine basıldığında gerekli olan iplik ihtiyacı hesaplanır.

Şekil 2 İplik Tedarik
Tedarik hesaplamaları sayesinde, Örgü Programı, Baskı Programı ve Boya Programı hazırlanabilir.
Aksesuar Tedarik
Kumaş tedarik hesaplaması yapıldıktan sonra aksesuar ihtiyacının hesaplanması için
Aksesuar Tedarik bölümü kullanılır.

Şekil 3 Aksesuar
Tedarik
Kumaş Tedarik modülünde olduğu gibi CTRL F1 tuşuna veya Hesapla
düğmesine basıldığında gerekli olan aksesuar ihtiyacı hesaplanır.
Otomatik Tahsis İşlemleri
Otomatik Tahsis İşlemi, stok fişlerine girilen bilgilerin orderlara tahsisi yapılmadığı zaman, stokların hangi order için kullanılacağını belirlemek amacı ile yapılır.
Otomatik Kumaş Tahsisi
Otomatik kumaş tahsisi yapabilmek için Tedarik menüsünden Otomatik Kumaş tahsisi seçilir. Ekrana
Otomatik Tahsis Filtresi gelir.

Şekil 4 Otomatik Tahsis
Filtresi
Operasyon bölümünde, hangi işlem için (Boya’ya giden, Boya’dan gelen...v.b.) tahsis yapılacaksa belirtilir. Aynı zamanda İsteme Tarihi, Müşteri, Order, Model, Varyant1-2, Cari Hesap alanlarında kısıtlamalar yapılabilir.
Başla düğmesine basılırsa, ekrana Otomatik Tahsis İşlemi penceresi gelir.

Şekil 5 Otomatik Tahsis İşlemi
Bu pencerede tahsisi yapılacak stoğun üzerinde iken mouse ile çift tıklayarak işaretleme yapılır. İşaretleme yapıldığında satır kırmızı renge dönüşür.
Tahsis düğmesine basıldığında tahsis işlemi gerçekleşir.
Otomatik tahsis işleminde, order için tedarikteki miktar kadar fiş düzenlenebilir. Fiş tarihi alanında tarih belirtilir.
Cari Hesap alanında, hangi cari hesap üzerinden işlem yapılacak ise onun Cari Hesap Kodu yazılır.
Yeni Fiş Oluştur düğmesine basıldığında program otomatik olarak ilgili stok fişinde bir fiş oluşturarak tahsisi gerçekleştirir.
Tahsisler ile ilgili bir değişiklik yapılacağı zaman Tedarik ekranına girilir. Stok satırı üzerinde iken mouse ile sağ click yapılarak
Tedarik Tarihçesi seçilir. Tedarik tarihçesindeki bilgiler satınalma ve stok fişlerinde yapılan tahsis işlemleri doğrultusunda oluşmaktadır. Tedarik tarihçesinde otomatik tahsis işleminde hangi stok fişinin kullanıldığına bakılır. Düzenlenen stok fişi üzerinde gerekli değişikler yapılır.
 |
Aksesuar ve İplik tahsis işlemleri Kumaş tahsis işlemi ile aynıdır. |
|