Order Müşterilerden gelen siparişin, renk ve beden bazında takibinin yapıldığı bölümdür. Order bir anlamda iş emridir ve bu iş emrinin içeriği; 1- Üretilecek mamulün takibi için sipariş ve model numarasının verilmesi,
2- Üretilecek mamulün renk ve bedenlere göre dağılımının yapılması,
3- Modele ait kullanılacak birim malzemenin ve üretimle ilgili talimatların hazırlanıp bilgi olarak iş emrine girilmesi. Order Formu Müşteriden gelen siparişin takip edilebilmesi için Order Formu açılması gerekir. Order formu açabilmek için, SentezVogue Programının ana menüsünde iken, Order Modülünden Order Girişi seçilir. 
Şekil 1 Order Formu
Order No
Müşteri tarafından verilen siparişin, üretim aşamasında takibi için kullanılır. Bu alanda üretici firma, kendi order no’sunu veya müşteri tarafından verilen order no’yu kullanabilir. Üretici firma kendi order no’sunu kullanır ise, müşteri tarafından verilen order no’yu da Order Detay Bilgiler bölümündeki Müşteri Order No alanına tanımlayabilir. Kayıtlı bir modeli görmek için order no alanına order numarasını girerek bu modelin bilgilerini ekranda görebilirsiniz.

Şekil 2 Müşteri Seçimi |
|
Müşteri
Siparişi veren cari hesap tanımlanır. Bu alanda F9 tuşu veya düğmesi ile kayıtlı cari hesaplar listesi alınır. Listede ilgili cari hesap tanımlanmamış ise, SHIFT F9 tuşu veya düğmesi ile yeni bir Cari Hesap Kartı açılarak tanımlanabilir.
(Bkz. Cari Hesap Kartı) |
Döviz Cinsi
Bu alanda, düğmesi ile ekrana gelen döviz listesinden modelin satış fiyatı ile ilgili döviz cinsi seçilir.
(Yeni bir döviz cinsi tanımlamak için Bkz. Döviz Bölümü)

Şekil 3 Model Seçimi |
|
Model
Müşteri tarafından siparişi verilip, üretimi takip edilecek olan modelin tanımlandığı alandır. Bu alanda F9 tuşu veya
liste düğmesi ile ekrana gelen kayıtlı modellerin listesinden ilgili modelin seçimi yapılabilir. İstenilen model daha önce tanımlanmamış ise, SHIFT F9 tuşu veya
kart düğmesi ile yeni bir model kartı açılarak tanımlanabilir.
(Bkz. Model Kartı)
|
 |
Bu bölümde 3 farklı model tanımlanabilir. Tanımlanan bu 3 modelinde
renk/beden tanımları ve adet dağılımlarının aynı olmasına dikkat
edilmelidir.
|
Fiyatı
Modelin satış fiyatı girilir. Bu alana yazılan fiyat parametrelerdeki seçeneğe göre, sipariş veya sevk adetleri ile çarpılarak maliyet bölümüne gelir olarak yansır.
İsteme Tarihi
Müşterinin order’ı teslim almak istediği tarih yazılır. Bu tarih alanı, program içerisinde önemli bir özelliğe sahiptir. Order bazındaki raporlar, bu tarihe göre sıralanıp gruplandırılabilir. Uygulamada, bu tarihe yükleme tarihi denmesine rağmen, Sentez tarafından “İsteme Tarihi” olarak isimlendirilmiştir. Ayrıca, “Yükleme Tarihi” kullanılmaktadır ve bu orderın fiili yükleme tarihini ifade eder. İsteme
Tarihi, teoride yükleme tarihidir.
Lot Miktarı
Müşteri siparişi verirken, sipariş adetlerini asortili (Belirli bir renk/beden dağılımı) veya asortisiz olarak verebilir. Asortisiz sipariş verilmiş ise, Lot Miktarı her zaman 1 olur ve Lot içi miktarına da toplam sipariş adedi girilir. Lot kelimesi ambalaj türüne göre gruplandırmayı ifade eder.
Asortili siparişlerde lot miktarına toplam koli, askı, poşet vb. adedi yazılır.
Lot İçi Miktarı
Bir lot içerisinde bulunması gereken miktar yazılır. Sipariş asortisiz ise, bu alana toplam sipariş miktarı yazılır.
Toplam Adet
Siparişin toplam adedini gösterir. Renklere göre beden dağılımı yapıldığında, girilen adetler lot miktarına göre toplam adete yansır. Toplam Adet, Lot miktarı * Lot içi miktarı ile aynı olmalıdır.
Toplam Tutar
Satış fiyatı ile toplam adedin çarpımı siparişin tutarını gösterir.
Order Formu Renk/Beden Dağılımı

Şekil 4 Order
Formu/Renk-Beden Dağılımı
Bu bölümde siparişi alınmış olan modelin renk ve bedenlere göre dağılımları takip edilir. Üretimi takip edilecek modelin renk tanımları yapılır. Bedenlerin tanımlanacağı alana ise, öndeğer olarak XS, S, M, L gelir. Bu değerler,
SentezVogue Yükleme Programının, Satış ve Pazarlama Bölümündeki beden tanımlarından gelmektedir.Ekran üzerindeyken sağ click Beden Toplamları seçildiğinde her beden için ayrı ayrı girilen sipariş adetleri bedenin altında toplam olarak görülür.
Renk alanında F9 tuşu veya liste düğmesi ile ekrana gelen renk kartları listesinden kayıtlı renkler seçilir. İstenilen renk listede yok ise, SHIFT F9 tuşu veya
kart düğmesi ile yeni bir renk kartı açılarak tanımlanabilir.
Renk Kartı Tanımlama

Şekil 5 Renk Kartı
Renk Kodu alanına, rengin takip edileceği kod numarası yazılır.
Renk Adı alanına, kullanılacak rengin adı yazılır.
Orjinal adı alanına ise rengin İngilizce ya da Almanca adı yazılır. (Müşteri tarafından belirlenen isim de yazılabilir) Müşteriye göre hazırlanacak raporlarda bu ad kullanılır.
Renk 1 ve Renk 2 bölümlerinde ise, ekrana gelecek olan renkler belirlenir.
1.Renk zemin rengini, 2.Renk ise ekrana gelecek olan yazının rengini belirtir.
Siparişteki model renkleri tanımlandıktan sonra, bedenlere göre sipariş adetlerinin dağılımı yapılır.Adet dağılımı model için her renk için beden beden girilir.
Order Formu Detay Bilgileri 
Şekil 6 Order Formu/Detay
Bilgiler
Yükleme Tarihi-Bitiş Tarihi
Order’a ait tüm üretim aşamaları tamamlandıktan sonra, yüklemenin yapılmış olduğu tarih yazılır. Order’ın yüklendiği tarih yazılır. Kayıt işlemi yapıldıktan sonra bu orderı, yüklenen orderlar listesine ekler ve order formu alanına yüklendi ibaresi gelir. Aynı zamanda, aktif order takip raporlarından bu orderı çıkarır. Bu özellik bilgi girildikçe programın hızının değişmemesinde önemli bir faktördür.Bitiş Tarihi üretimin bittiği tarih olarak girilir.
Sevk Tarihi
Çeki listesi kullanılmadığı durumlarda, buraya order’ın sevk tarihi yazılır. Çeki listesi kullanılıyor ise, bu tarih bilgisinin yazılmasına gerek yoktur.
Sevk Miktarı
Çeki listesi kullanılmadığı durumlarda, buraya order’ın sevk miktarı yazılır. Çeki listesi kullanılıyor ise, bu miktar bilgisinin yazılmasına gerek yoktur.
Order Tarihi
Order formu kayıt edildiğinde bu alana order girişini yapıldığı günün tarihi default olarak gelir.
Müşteri Order No
Üretici firma order numarasını kendi belirlemiş ise bu alana müşterinin verdiği order numarasını kayıt edebilir. Üretim aşamasında her iki order numarasını kullanarak rapor alabiliriz. Order No alanında müşteri order no kullanılıyor ise bu alan boş bırakılmalıdır.
Özel 1-2
Bu alanlar, raporlama aşamasında filtre ekranında kısıtlama işlemi için kullanılabilir. Örneğin Özel 1’e müşteri temsilcisi yazılırsa, müşteri temsilcisine göre order listesi alınabilir.
Ambalaj Şekli
Orderın sevkiyatında kullanılacak olan ambalaj şekli yazılır.( koli, askı, poşet ..)
Ambalaj Açıklaması / Ebat
Kullanılacak olan ambalajın ebatları yazılır. Örneğin; ambalaj şekli koli ise, ambalaj ebadına da 70*40*45 şeklinde tanımlama yazılır.
Kesim Fazlası %
Üretim aşamalarında oluşabilecek hatalar nedeniyle, müşterinin verdiği sipariş adetlerinin altında üretim yapmamak için fazladan verilen yüzdesel değerdir.
Kesim Birim Fiyatı
Bu alana tanımlanan fiyat kesim adedi ile çarpılarak, gider kalemi olarak order’ın maliyetine yansır.
İhracat Fazlası Birim Fiyatı
Bu alana ihracat sonrası firmada kalan üretim fazlası mamüllerin ortalama birim satış fiyatı, gerçek maliyete gelir olarak yansıması için girilir.
Komisyoncu
Üretici firma, aracı bir kurum ile çalışıyor ise, bu bölüme, aracı kurumun adı, alacağı komisyon oranı veya tutarı yazılır. Bu alana yazılan değerler gerçek maliyet alanına gider olarak yansır.
Döviz Kuru
Maliyet parametrelerindeki Maliyet Kuru seçeneği order’da ki kur seçilmiş ise, bu alana girilen kur üzerinden maliyet hesaplaması yapılır. Anlaşılan sabit kur’dur.
Giderler
Order’a ait genel giderler, reklamasyon giderleri ve ambalaj giderleri gibi ekstra giderler işlenir. Girilen giderler, gerçek maliyete gider olarak yansır.
Gelirler
Order’a ait satış dışındaki gelirler yazılır. Kur geliri, kumaş geliri, aksesuar geliri gibi ekstra gelirler varsa bu alana yazılır. Gerçek maliyete gelir olarak yansır.
Order Formunda Resim Tanımlama 
Şekil 7 Order
Formu/Resim
Üretimi yapılacak olan modele ait resim ve film dosyası kayıt edilebilir (JPG veya BMP olmalıdır). Böylece modeli ekrana çağırdığımızda resmini ve klibini de görebiliriz. Resim ve Klibe ait dosya isimlerinin model kodları ile aynı olması gerekmektedir.
Order Formunda Özel Alanlar

Şekil 8 Order
Formu/Özel Alanlar
Özel tanımlamaların yapıldığı bölümdür. Kullanıcı isteğine bağlı olarak alan tanımları yapılabilir. Burada istenen bilgiler raporlara yansır. Örneğin,
SentezVogue Yükleme
Programı/Genel Parametreler
bölümünde kumaş renk, aksesuar gibi tanımlamalarını yapıp bunların onay tarihlerini ve kısa açıklamalarını yazabiliriz.
Order Formu Açıklama Alanları 
Şekil 9 Order
Formu/Açıklama Alanları
Order ile ilgili açıklamalar yazılır. Buradaki açıklama alanları parametrik olup
SentezVogue Yükleme
Programı/Genel Parametreler bölümünde tanımlanır. 5 ayrı açıklama başlığı tanımlanabilir. Burada yazılan açıklamalar order formuna yansır.
Order Formu Renk/Beden Tablosu (R/B)

Şekil 10 Order Formu/R-B Tanımları
Renk ve beden tanımlarının öndeğer olarak gelmesi,SentezVogue Yükleme Programı/Genel Parametreler
bölümünde yapılan tanımlamalar sonucunda olmaktadır.
Ekrana gelen tanımlamalar bu bölümde istenilen şekilde değiştirilebilir. 30 adet beden ve modelin üzerinde bulunabilecek 8 adet renk tanımlaması yapılır.
Order No Değiştirme
Daha önce tanımlanmış olan orderların numarası değiştirilebilir. Order no’sunu değiştirmek için öncelikle Order Formu'nun ekrana getirilmesi gerekir.
Order No alanında, F9 tuşu veya liste düğmesi ile ekrana gelen order listesinden, numarası değiştirilecek order seçilir. Order bilgileri ekrana geldikten sonra, F8 tuşuna basılır veya Order ekranı üzerinde sağ click yapılarak
DEĞİŞTİRME seçilir. Ekrana Order No Değiştirme penceresi gelir.

Şekil 11 Order No Değiştirme
Eski Order No alanına, değiştirilmek üzere ekrana alınan Order No’su öndeğer olarak gelir.
Yeni Order No alanına, Order’a verilecek olan yeni numara yazılır.
Başla düğmesine basıldığında Order No Değiştirme işlemi tamamlanmış olur.
Order Kopyalama
Order formunda bir siparişe ait bilgiler, başka bir order no altında yeni bir order formuna kopyalanabilir.
Order No alanında, F9 tuşu veya liste düğmesi ile ekrana gelen order listesinden, kopyalanacak order seçilir. Order bilgileri ekrana geldikten sonra, SHIFT F8 tuşuna basılır veya Order ekranı üzerinde sağ click yapılarak
Kopyalama seçilir. Ekrana Order Kopyalama penceresi gelir. 
Şekil 12 Order Kopyalama
Eski Order No alanına, kopyalanmak için ekrana alınan order no’su ön değer olarak gelir.
Yeni Order No alanına, yeni oluşturulacak Order no’su yazılır.
Kopyalama şekli alanında, order’ın hangi bilgilerini kopyalayacağımızı belirleyebiliriz. Örneğin kopyalama şekli order’ın bütün bilgileri seçilir ise, order’a ait bütün bilgiler kopyalanır. Kopyalama şekli Renk/Beden dağılımları ise, order’ın sadece renk/beden dağılımındaki bilgiler kopyalanır.
Başla düğmesine basıldığında Order Kopyalama işlemi tamamlanmış olur.
Order Model No Değiştirme
Daha önce tanımlanmış olan orderların model numarası değiştirilebilir. Order model no’sunu değiştirmek için öncelikle Order Formu'nun ekrana getirilmesi gerekir.
Order Model No alanında, sağ click yapılarak
Order'ın Modelini Değiştirme seçilir. Ekrana Order Model No Değiştirme penceresi gelir.

Şekil 13 Order Model No Değiştirme
Eski Model No alanına, değiştirilmek üzere ekrana alınan Order Model No’su öndeğer olarak gelir.
Yeni Model No alanına, Model’e verilecek olan yeni numara yazılır.
Başla düğmesine basıldığında Order Model No Değiştirme işlemi tamamlanmış olur.
Model Satış Analizi
Bu bölümde model bazında aylık yada yıllık satış hareketleri görülebilir.

Şekil 14 Model Satış İstatistiği

|