Fatura Parametreleri

Genel


Şekil 27  Fatura Parametreleri

Fiş Dibi İskontosu Stok Maliyetinde Etkili Olsun mu?

Hayır seçildiğinde tanımlanan iskonto stok maliyetini etkilemez.
Evet seçildiğinde tanımlanan iskonto stok maliyetini etkiler.

Belge No Sıralama

Hayır seçeneği seçilir ise, Belge No sıralaması yapılmaz.
Evet
seçeneği seçilir ise, Belge No sıralaması yapılır.
Seri Sıralı seçeneği seçilir ise, seri sıralı olarak Belge No sıralaması yapılır.

Belge No Uzunluk (Seri/Toplam)

Bu bölümde, belge no seri ve toplam uzunluğu belirtilir.

Belge No Kontrolü

Hayır seçeneği seçilir ise, bütün fişlerde Belge No kontrolü yapılmaz.
Satışlarda
seçeneği seçilir ise, satışlarda Belge No kontrolü yapılır.

Kontrol


Şekil 28   Fatura Parametreleri

Müstahsil


Şekil 29   Fatura Parametreleri

Özel Alanlar


Şekil 30   Fatura Parametreleri

Fatura (BAŞLIK) Özel Kod Açıklamaları

Bu bölümde Fatura başlık kısmına gelmesi istenen özel alan başlıkları tanımlanır. 5 değişik alfanümerik ve 5 değişik sayısal alan tanımlanabilir.

Fatura (DETAY) Özel Kod Açıklamaları

Bu bölümde Faturaya gelmesi istenen özel alan başlıkları tanımlanır. 5 değişik alfanümerik ve 5 değişik sayısal alan tanımlanabilir.

Formül


Şekil 31   Fatura Parametreleri

Bu bölümde, birim fiyat ve miktarlara ait formül tanımı yapılabilir.

Üretim Parametreleri

Genel


Şekil 32   Üretim Parametreleri

Üretim Maliyet Türü

Bu bölümde, fiyat hesaplamasının yapılacağı maliyet türü seçilir.

"Giriş Ortalama Birim Fiyat (OBF)" stokların toplam giriş miktarları üzerinden giriş ortalama birim fiyatlarına göre maliyet hesaplamalarını yapar.

"Eldeki Ortalama Birim Fiyat (OBF)" stokların gerçek stok mevcudu üzerinden ortalama birim fiyatlarına göre maliyet hesaplamalarını yapar.

"First-In First-Out (FIFO)" stokların ilk girişleri üzerinden maliyet hesaplamalarını yapar.

"Last-In First-Out (FIFO)" stokların son girişleri üzerinden maliyet hesaplamalarını yapar

Reçete Birim Fiyat Öndeğeri

Reçete kartında uygulanacak birim fiyat belirlenir.

Hammadde Yetmediği Zaman Üretim Yapılsın

Evet seçeneği seçilir ise, Mamul Reçete Kartında tanımlanan hammaddelerin stok mevcutları üretim miktarlarından daha az olduğu durumlarda üretim yapılmasına izin verir. 

Hayır seçeneği seçilir ise, Mamul Reçete Kartında tanımlanan hammaddelerin stok mevcutları üretim miktarlarından daha az olduğu durumlarda üretim yapılmasına izin vermez.

Üretim Yapıldığında  Otomatik Sarf Fişi Oluştursun

Evet
seçeneği seçilir ise, üretim  yapıldığında mamul reçete kartında tanımlanan hammadde ve yarımamullerin sarfiyatlarını program otomatik olarak sarf fişi oluşturarak yapar.

Hayır
seçeneği seçilir ise, üretim yapıldıktan sonra mamül reçete kartında tanımlanan hammadde ve yarımamullerin sarfiyatlarının kullanıcı tarafından sarf fişi ile yapılması gerekir.

Üretim Sarfiyat  ve Maliyeti Ambar Bazında Yapılsın
Evet seçeneği seçilir ise, üretim yapıldığında stok sarfiyat ve maliyetleri stokların ambar bazında giriş/çıkışlarına göre hesaplanır.

Hayır seçeneği seçilir ise, üretim yapıldığında stok sarfiyat ve maliyetleri ambar ayrımı yapılmadan ortak maliyet hesaplanır.

Özel Alanlar

Reçete Kartı başlık ve detay kısımlarına, istenilen özel alan tanımlamaları bu alanda yapılır.


Şekil 33   Üretim Parametreleri

Reçete Özel Kod Açıklamaları

Bu bölümde, Mamul Reçete Kartında yer alması istenilen özel alan başlıkları tanımlanır. 3 değişik alfanümerik ve 3 değişik sayısal alan tanımlanabilir.

Üretim Hammadde Kullanım Özel Kod Alanları

Bu bölümde, Üretim fişinin detay kısmında yer alması istenilen özel alan başlıkları tanımlanır. 2 değişik alfanümerik ve 2 değişik sayısal alan tanımlanabilir.

Stok Grupları

İmalar raporları alınırken üretimde kullanılan hammadde ve üretimi yapılan mamüllerin gruplar altında toplanması için gerekli tanımlamalar bu bölümden yapılır.


Şekil 34   Üretim Parametreleri

Toplu Üretim


Şekil 34.1   Üretim Parametreleri

Toplu üretim parametrelerinin üretim miktarını hesaplama, üretilecek stok kodları, üretilmeyecek stok kodları, üretim seçeneklerinin tanımlandığı alandır.

Formül


Şekil 34.12  Üretim Parametreleri

Bu bölümde, birim fiyat ve miktarlara ait formül tanımı yapılabilir.

P.O.S.  Parametreleri

Genel


Şekil 35   P.O.S Parametreleri

Restaurant Kodu / Adı alanında merkeze bağlı olan restoranın kodu ve adı yazılır. Bu kod zincir restoranlarda merkez restorana yapılan transfer işlemlerinde bilgilerin hangi restorandan geldiğini belirmede yardımcı olur.

Departman Kodu alanında seçim butonu tıklanarak depo departman ilişkisinin nasıl yapılacağı belirlenir. Seçim “Restaurant Kodundan”, “Kullanıcı Özel Kodundan” ve “Kasa Kartından” olmak üzere 3 şekilde seçilebilir.

Müşteri Öndeğeri alanına Müşteri kart şablonundaki tanımlamaya göre P.O.S. İşlemleri Programının Sipariş Girişi bölümüne açılışta öndeğer olarak gelmesi istenen Cari Hesap Kodu(Müşteri Kodu) yazılır. Örneğin şablon tanımı PR#### ise müşteri öndeğeri alanına PR0001 yazılabilir.Bu tanımlamadan sonra program içerisinde her açılan yeni cari hesap kartı için bu değer otomatik arttırılır.(PR0002, PR0003,...).

Müşteri Takibi alanında seçim butonu tıklanarak “Evet” seçimi yapılırsa Cari Hesap Kartlarında tanımlanmamış müşteriler için satış işlemi gerçekleştirilemez. 

Müşteri Kartı Şablonu alanında müşteri öndeğerinin tanımlanması için bir şablon örneği program tarafından otomatik getirilir.

Personel Kart Şablonu alanı ile Restaurantta çalışan personeller için bir şablon oluşturulabilir. (S### gibi bir tanımlama ile personeller işletmede S001,S002,...şeklinde kod numaralarına sahip olur.)

Depo Kodu Departmandan alanında seçim butonu tıklanarak seçim “Evet” olarak belirlenirse departmandan yapılan satışlar sonucunda stok miktarı departmanın bağlı olduğu ilgili depodan düşer.

Garson Kullanıcıdan alanında seçim penceresi tıklanarak seçim “Evet” olarak belirlenirse garson departman ilişkisi sağlanmış olur. SentezRest Yükleme programının Kullanıcı Kartları bölümünde Özel Kod-2 alanında yazan departman kodu baz alınarak P.O.S. İşlemleri programı kullanılır.

Masa Planı alanında P.O.S. İşlemleri Programında masa planı üzerinden satış işlemleri yapılacak ise seçim butonu tıklanarak “Evet” seçimi yapılır.

Masa Takibi alanında seçim penceresi tıklanarak “Evet” seçilirse Kartlar modülünün Masa Kartları bölümünden tanımlanmış olan masa kartları dışında başka bir masa numarasında işlem yapma hakkı bulunmaz.

Servis Oranı alanına P.O.S. İşlemleri Programının Ödeme Bilgileri bölümünde servis öndeğeri olarak uygulanacak olan servis oranı girilir. 

Kodu alanına P.O.S. İşlemlerine gelmesi istenen uygulamanın kodu yazılır.İşlem Tarihi alanında seçim butonu tıklanarak seçim “Sistem Tarihi” yapılırsa bilgisayarınızdaki günün tarihi; seçim “Gün Sonu Tarihi” olursa her gün sonu işlemi yapıldığında oluşan tarih işlem tarihi bölümlerine yansır. Ürün Fiyatları alanında seçim butonu tıklanarak seçim “Müşteri Kartından” olarak belirlenirse P.O.S. İşlemlerinde fiyatlar Müşteri kartı baz alınarak uygulanır. Seçim “Stok Kartından” olarak belirlenirse P.O.S. İşlemlerinde Stok Kartı baz alınarak uygulanır.

Basılacak Belge Öndeğeri alanında seçim butonu tıklanarak P.O.S. İşlemleri programında satış sonrası basımı sorulacak ön belge seçilir. Seçim “Fiş” olursa fiş basımı; seçim “Fatura” olursa fatura basımı gerçekleşir.

Kullanıcı Güvenlik Süresi alanında program kullanılırken ekran koruyucunun ne zaman çıkacağı belirlenir.

Shift Kullanılacak alanında işaretleme yapılırsa kasiyer değişimlerinin hangi saat aralıkları arasında yapılacağı gün bazında saat dilimleri en fazla 3’e bölünerek ilgili aralıklara yazılır.

Çıkışta Bilgisayarı Kapat seçeneği işaretlenirse P.O.S. İşlemleri programından çıkıldığı anda bilgisayarınız kapanır ve bilgisayarınızı açtığınız anda da P.O.S. İşlemleri programı açılır.

Personel İndirimleri alanına personellere yiyecek ve içecek satışlarında uygulanacak olan indirim oranları girilir.

Departman alanında müşterilerin belli kasalardan belli departmanlarda yaptıkları alışveriş tutarlarını ödemeleri isteniyorsa ilgili departman seçimi yapılır. Her departmandan müşterinin ödeme yapması sağlanacak ise “Genel Tanım” seçeneği seçim butonu tıklanarak seçilir.

Tüm işlemler Kayıt butonu ile kayıt edilir.

Kuver


Şekil 35 .1  P.O.S Parametreleri

Kuver Uygulaması alanında seçim butonu tıklanarak "Yapılmayacak", "Kişi Başına" yada "Masa Başına" seçimi yapılır.

POS / Fatura


Şekil 35 .2  P.O.S Parametreleri

Yazar kasa bağlantı ayarlarının yapıldığı parametre ekranıdır.

Paket Servis / Self Servis



Caller id parametrelerinin tanımlandığı alandır.

Caller Id uygulaması kullanılıyorsa model seçilir kullanılmıyorsa Yapılmayacak seçilir.

Bağlantı Noktası alanı caller id bağlı olduğu bağlantı noktası seçilir.

Dökümler  


Şekil 36   P.O.S Parametreleri

Satış Fişi Yazdırılacak alanında satış fişi satış sonrasında yazdırılacak ise Seçim penceresi tıklanarak “Evet” seçimi yapılır. 

Satış Fişi Basım Şekli alanında Seçim penceresi tıklanarak seçim yapılır. Satış fişinin  “Fişe basılacak” yada “Forma Basılacak” seçimlerine göre basımı sağlanır.

Satış Fişi Basımı alanında Seçim penceresi tıklanarak forma yada fişe basılacak satış fişinin basılırken “Soru Cevap”  şeklinde mi yoksa “Doğrudan Yazıcıya” şeklinde mi gerçekleşeceği belirlenir.

Yazıcı adı alanına ilgili yazıcının adı yazılır.

Adisyon Yazdırılacak alanında adisyon kullanımı yapılmakta ve basımı istenmekte ise Seçim penceresi tıklanarak “Evet” seçimi yapılır.

Basım Şekli alanında Seçim penceresi tıklanarak adisyon basımının  “Soru Cevap” mı yoksa “Doğrudan Yazıcıya” mı gönderileceği belirlenir.

Adisyon Yazıcısı alanında adisyon basımı hangi yazıcıda yapılacak ise ilgili yazıcının adı yazılır.  

Sipariş Fişi Yazdırılacak
alanında sipariş fişi alınmakta ve fiş basımı istenmekte ise Seçim penceresi tıklanarak “Evet” seçimi yapılır. Aksi halde “Hayır”  seçimi yapılır.

Ürün Yazıcı Grupları alanında Ürün Gruplarının gideceği yazıcı adları ürün gruplarının yanlarındaki yazıcı alanlarına yazılır.

Hesap Özeti Yazdırılacak alanında satış fişi satış sonrasında yazdırılacak ise Seçim penceresi tıklanarak “Evet” seçimi yapılır. 

Hesap Özeti Basım Şekli alanında Seçim penceresi tıklanarak seçim yapılır. Satış fişinin  “Fişe basılacak” yada “Forma Basılacak” seçimlerine göre basımı sağlanır.

Hesap Özeti Basımı alanında Seçim penceresi tıklanarak forma yada fişe basılacak satış fişinin basılırken “Soru Cevap”  şeklinde mi yoksa “Doğrudan Yazıcıya” şeklinde mi gerçekleşeceği belirlenir.

Yazıcı adı alanına ilgili yazıcının adı yazılır.

Ürün Grupları


Şekil 37   P.O.S Parametreleri

Ürün Grupları penceresinden restoranınızda veya departmanlarınızda bulunan tüm menülerin ve stokların programa kaydedilmesi sağlanır.

İlk olarak bir menü ismi bulunur. 
Örneğin Sıcak İçecekler departmanı için menü adı Sıcak İçecekler olsun. Bu isimde bir sekme oluşturabilmek için ;

#M: SICAKIC<Sıcak İçecekler>
yazılır.

Stok kodlarını girme işlemi aşağıda örnek verilerek belirtilmiştir.

#M:SICAKIC<Sıcak İçecekler> Oluşturulan Sekme.
İRSİ00001
İRSİ00004
İRSİ00005
Ürün kodları
#M:ALKOLLU<Alkollü İçecekler> Oluşturulan Sekme. 
İM20200015
İM20700008
İM20600011
İM21100001
Ürün kodları

Bu şekilde tüm ürün kodları sırasıyla dizilir. P.O.S. İşlemleri Programının Sipariş Girişi bölümünde kullanılırlar.

Raporlar


Şekil 38   P.O.S Parametreleri

Günlük Yönetim Özetlerini en çok satılan ürün miktarı veya tutarına göre mi stok bazındamı yoksa özel kod bazında raporları almanızı sağlar.

Departman Stok Tanımları


Şekil 39   P.O.S Parametreleri

Departman alanında SentezRest programının Departman Kartları bölümünden tanımlanmış olan departmanlar Seçim penceresi tıklanarak seçilir.

Stok Kodları alanında departman bölümünden seçilmiş olan departmanın ait olduğu dahil ve hariç stok kodları yazılır. Bunun için dahil yada hariç tutulacak stoğun ilk başta bulunan harflerini yazmak yeterli olur. Bir stok kodu dahil bölümünde tanımlanıyorsa bu harf ile başlayan tüm stoklar departmanın bağlı olduğu depodan satış yapıldıkça düşer.

Açıklamalar


Şekil 40  P.O.S Parametreleri

Stok kodlarına göre P.O.S. İşlemleri Programının Sipariş Girişi bölümüne gelecek olan  özel açıklamalar yazılır.

Örneğin açıklamalar bölümüne
#S: İM

Buzlu
Buzsuz
şeklinde yazılıp Kayıt butonu tıklandığında bu açıklamalar ürün kodu İM ile başlayan ürünlerin açıklamalarında ekrana gelir.


Menü Düzenleme

Rest Sipariş Ekranında ürünlerinizi düzenleyebilirsiniz. Ekranda mouse ile sağ tıklama yapıldığında gelen menüden" Yeni Menü Ekle" tıklayarak menülerinizi ekleyerek "Kayıt" butonuna veya F5 tuşu ile kayıt edebilirsiniz. Ekranda açtığınız menü üzerinde mouse ile sağ tıklama yapıldığında gelen menüden "Yeni Stok Ekle" yazısına tıklayarak açmış olduğunuz ana menü başlıklarının altına alt kategoriler tanımlayabilirsiniz. Açtığınız menüleri veya stok adını F2 tuşuna basarak veya mouse ile sağ tıklama yapıldığında gelen menüden "Değiştir" tıklayarak değişiklik yapabilirsiniz. Açmış olduğunuz menü ve stokları F6 tuşuyla silebilirsiniz. F5 tuşu ile veya Kayıt butonuyla yaptıklarımız kayıt edebiliriz.

Örneğin: Ekranda mouse ile sağ tıklama yapıldığında gelen menüden "Yeni Menü Ekle" tıklayarak Çorbalar başlığı altında bir menü ekledim. Sonra Çorbalar menüsü üzerinde mouse ile sağ tıklama yapıldığında gelen menüden "Yeni Stok Ekle" yazısına tıklayarak mercimek çorbası adında bir stok eklemek gibi...



Müşteri Ek Bilgi Parametreleri

Bu bölümde, cari hesap kartında yer alması istenilen özel ek bilgi alan başlıkları tanımlanır.


Şekil 41   P.O.S Parametreleri


Gün Sonu Parametreleri

Transfer edeceğiniz stok fiş tiplerini tanımlandığı alandır.. Satış fişleri, Stok fişleri, kasa işlemleri,sipariş fişlerini transfer edilip edilmeyeceğinin tanımlandığı alandır.

Döviz

Günlük Döviz Kur Girişi


Şekil 42   Döviz Kurları

Günlük döviz kurlarını işlendiği bölümdür. Bu alanda girilen döviz kurları, program içerisinde ilgili alanlara otomatik olarak gelir. Ekranın sol köşesindeki ikonlar yardımıyla sırasıyla; ilk kayıt, önceki, sonraki, son kayıt liste, onaylama, yeni kayıt, silme, yazdırma işlemleri yapılabilir.

Döviz Kur Listesi


Şekil 43   Döviz Kurları Listesi

Bu bölümde, döviz kurlarının tarih ve istenilen döviz cinsi bazında hareketlerini görebilirsiniz.

Döviz Kur Parametreleri


Şekil 44  
Döviz Kur Parametreleri

Bu ekranda döviz kur girişi ekranında yer alması istenen  6 değişik kur başlığı tanımlanabilir.  (Serbest Alış, Serbest Satış, YKB Alış, YKB Satış vb.) 
Kullanılan döviz cinsleride bu bölümde tanımlanabilir.

Kur Adı alanına ilgili döviz cinsinin kur Iistesi üzerinde yer almasını istenen ismi yazılır. (Amerikan Dolar, Alman Mark vb.)
Simge alanında döviz cinsinin simgesi tanımlanır.($, DM vb.) 
Sıra alanına ise döviz cinsinin artan sıralama ile sıra numarası yazılır.


Form

Bu bölümde dökümü alınacak fatura, irsaliye, çek/senet bordrosu gibi fişlerin dizaynları ve program içerisindeki hazır raporların yazıcı dökümlerinin büyüklükleri tanımlanır.

Rapor Yazıcı Tanımları


Şekil 45   Rapor Yazıcı Tanımları

Programda sabit bulunan, modül bazında tüm raporların dökümlerinin ne büyüklükte alınacağı, yazı tipi nasıl olacağı tanımlanır.

Muhasebe Formları

Genel


Şekil 46   Form Tanımı

Form Satırı Sayısı alanına, döküm alınacak kağıda sığabilecek toplam satır sayısı tanımlanır.(A4 kağıtlar için 66 satırdır.) 
Form Genişliği alanına, soldan sağa formun genişliği yazılır. (yan yana karakter adedi) 
Form Kalem Satır Sayısı alanına döküm üzerinde yer alacak maksimum satır sayısı tanımlanır.
Kalemler Arası Satır Sayısı alanına, iki satır arasında boş bırakılacak boşluk satır sayısı tanımlanır.
Yazıcı Modu (CPI)
alanında dökümün hangi yazıcı modunda bastırılacağı tanımlanır. 

Alan Tanımları


Şekil 47   Form Tanımı

Satır alanında, ilgili alanın form üzerinde kaçıncı satırda alacağı belirtilir.
Sütun alanına, ilgili alanın form üzerinde yer alacak sütunu belirtilir. 
Dahil alanında, ilgili alan form üzerine dahil edilecek ise Evet seçeneği seçilmelidir.
Başlık alanında ise, ilgili alan isminin form üzerinde çıkması istenir ise Evet seçilmelidir.

Formül


Şekil 48   Form Tanımı

Bu bölümde hazırlanan formüller ile hesaplamalar yapılabilir. 
Alan Adı alanına formül ile ilgili isim yazılabilir. 
Satır alanına, ilgili alanın form üzerinde kaçıncı satırda yer alacağı belirtilir.
Sütun alanına, ilgili alanına form üzerinde kaçıncı sütunda yer alacağı belirtilir.
Uzunluk alanına ise, alanın form üzerinde kaplayacak karakter sayısı belirtilir.
Dahil alanında, ilgi satır dahil edilecek ise Evet seçilmelidir. 
Başlık satırında ise, ilgili alanın isminin de form üzerinde çıkması isteniyor ise Evet seçilmelidir.
K
alanına, ilgili alanda kullanılan küsürat uzunluğu (karakter sayısını) belirtilir.
Formül alanı ise, tanımlanan alanlar arasında matematiksel işlemlerin yapıldığı alanlardır.


İşlem İz Takipçisi


Şekil 49   Form Tanımı

Kullanıcıların program içerisinde yaptığı kayıt, değişiklik, iptal işlemlerini, modül bazında ve modül içerisindeki tüm kart ve fiş ekranlarında, işlem iz takipçi parametrelerinde belirtilen bazlara göre takip edilmesini sağlayan kayıt kontrol programıdır.