SentezPOSitive Yükleme Programı

Genel

Bu bölümde programın genel kullanım özellikleri, Kullanıcı tanımları, Şirket tanımları ve Yazıcı tanımları gibi tanımlamalar yapılır.

Genel Program Parametreleri

Kullanılan KDV oranları, birimler ve küsuratların tanımlandığı penceredir.

Küsüratlar


Şekil 1   Küsürat Penceresi

Program genelinde kullanılan küsürat haneleri bu bölümde tanımlanır. Tanımlaması yapılan küsürat haneleri, bütün fiş ekranları için geçerlidir. Ekran bazında küsürat tanımı yapılması için her modülün kendi parametreleri üzerinden ayarlar yapılmalıdır.

K.D.V Oranları


Şekil 2   KDV Oranları

Program genelinde kullanılacak KDV oranlarının tanımlandığı bölümdür.. 10 değişik KDV oranı tanımlanabilir. Bu alanda tanımlanan KDV oranlarını stok kartında sıra numarası yazılarak getirilir.. Değişen KDV oranlarını, stok kartlarına müdahele etmeden bu bölümden değiştirilebilir.

Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, en sık kullanılan KDV oranlarının stok kartlarına öndeğer olarak geleceğinden KDV Oranı-1 alanına tanımlanmasıdır.

Birimler


Şekil 3   Birimler

Stok takibinde kullanılan birimler bu bölümden tanımlanır. 10 değişik birim tanımlanabilir. Tanımlaması yapılan birimler stok kartı birim alanlarına öndeğer  olarak gelir.

Kullanıcı Kartları


Şekil 4   Kullanıcı Kartı

Başkaları tarafından ulaşılması istenilen bilgileri koruma ve programa müdahaleleri önlemek amacıyla SentezPOSitive programı şifreleme ve kullanım imkanı sağlamaktadır.

Öncelikle, programı kullanan her kişiye ait bir kullanıcı açılması ve bu kart üzerinde kullanıcı ismi ve şifre tanımlanması gerekmektedir.

Kullanıcı bazında, programa ait her ekran ve yapılabilecek her işlem için dört bazda (İzleme, Kayıt, Değişiklik ve İptal) yetki tanımlaması yapabilirsiniz.

Kullanıcı Kodu alanına, programa girişte ekrana gelen kullanıcı kartında görülmesini istediğiniz kullanıcı ismini yazabilirsiniz
Şifre alanına, programa girişte kullanmak istediğiniz şifreyi yazabilirsiniz.

Kullanıcı bazında yetkilendirme yapabilmek için yetki tanımlamalarının yapılması gerekir.

Örneğin, SENTEZ olarak tanımlanan kullanıcının Döviz Kur Girişi ekranında değişiklik ve iptal işlemlerini yapması istenmiyor ise;

Günlük Döviz Kur  Girişi İzleme Kayıt Değişiklik İptal

şeklinde tanım yapılmalıdır.

durumunda olan kutu kullanıcıya yetki verildiği anlamındadır
durumunda olan kutu kullanıcıya yetki verilmediği anlamındadır

Yetkilendirme işlemini ilgili kutuya çift tıklayarak yapabilirsiniz.

Yapılan bütün işlemler kayıt düğmesi ile kaydedilir.

Şirket Kartları

Adres
Firma adres, vergi dairesi, vergi hesap numarası gibi firma adres bilgilerinin tanımlandığı bölümdür.


Şekil 5   Şirket Kartları

Genel
Şirket haraketlerinin tutulduğu dönembaşı ve dönemsonu tarihlerinin tanımlandığı bölümdür. Dönem Başı ve Dönem Sonu alanlarına şirket bilgilerinin tutulacağı mali yıl başlangıç ve bitiş tarihleri yazılır. (01/01/2000 - 31/12/2001)


Şekil 6   Şirket Kartları

Kasa Hesabı alanına şirket kasa hesabı tanımlanır, bu alana kasa hesabı tanımlanmadığı takdirde muhasebedeki tahsil ve tediye fişleri kullanılmaz.

Birden fazla kasa hesabı kullanılıyor ise sadece ana hesap "100" tanımlanmalıdır. Tek bir kasa kullanılacak ise, direkt olarak kasa kodu yazılır. (10001001 gibi)

Fatura
Şirket bazında fatura modülünden yapılan mal alımı, toptan/perakende satış, alınan/verilen fason fatura gibi işlemlerin muhasebe ile entegre işleminde, hareket tipine göre hangi hesapların kullanılacağı tanımlanır.


Şekil 7   Şirket Kartları

Bu pencere üzerinde bulunan alınan/verilen hizmet hesabı alanlarına sabit olarak bir hesap tanımlanması zorunlu değildir. Alınan ve verilen hizmet faturalarında haraket türüne göre masraf hesabı fiş bazında verilmektedir.

Stok
Şirket bazında stok modülünden yapılan işlemlerin muhasebe ile entegre işleminde, hareket tipine göre hangi hesapların kullanılacağı tanımlanır.


Şekil 8   Şirket Kartları

Bu bölümde dikkat edilmesi gereken nokta, stok hesabı (stok alışları için), stoktan satış hesabı, üretim ile ilgili maliyet hesapların stok bazında detaylandırılacağı durumlarda tanımlamalar bu bölümde yapılamaz, stok kartı entegre penceresinden tanımlanır.

Cari
Şirket bazında cari modülünden yapılan işlemlerin muhasebe ile entegre işleminde, hangi hesapların kullanılacağı tanımlanır.


Şekil 9  Şirket Kartları

Tüm cari hesap kartları tek bir muhasebe hesabına entegre edilecek ise hesap kodu Cari Hesaplar alanında tanımlanır.

Nakit Tahsilat ve Ödeme (Kasa) hesabı alanına cari hesap fişlerinde nakit ödeme ve nakit tahsilat fişlerinden muhasebeye entegrasyonu yapıldığında hangi kasa hesabının entegre edileceği yazılır. Bu işlemlerde tek kasa hesabı üzerinden işlem yapılmıyorsa fiş bazında hesap yazılır.

Çek/Senet
Şirket bazında çek/senet modülünden yapılan işlemlerin muhasebe ile entegre işleminde, hareket tipine göre hangi hesapların kullanılacağı tanımlanır.


Şekil 10   Şirket Kartları

Çek/Senet işlemleri banka bazında muhasebede takip edilecek ise bu ekrandaki Eldeki (Portföydeki) Çekler hesabı, Kesilen Çekler Hesabı gibi alanlara entegre hesap tanımları yapılamaz, tanımlamalar banka kartı entegre penceresinde yapılır. İşlemler detaylandırılmadan tek hesap üzerinden takip edilecek ise tanımlamalar bu ekran üzerinde yapılır.

Banka
Şirket bazında bankat modülünden yapılan işlemlerin muhasebe ile entegre işleminde, hareket tipine göre hangi hesapların kullanılacağı tanımlanır.


Şekil 11   Şirket Kartları

Banka modülünden yapılan Gelen Havale, Banka Cari Hesap, Tahsil Senetleri gibi banka işlemlerinin muhasebe entegrasyonlarında hesaplar banka bazında takip edilecek ise, bu ekranda hiçbir tanımlama yapılmaz. Banka kartı entegre penceresinden banka bazında muhasebe hesapları tanımlanır. tüm banka işlemleri ortak hesaplarda takip edilecek ise tanımlamalar bu ekran üzerinden yapılır.

K.D.V
Alış veya satış faturalarında kullanılan KDV oranına göre muhasebe entegrasyon işleminde hangi hesapların kullanılacağı bu ekranda tanımlanır.


Şekil 12   Şirket Kartları

Her KDV oranı ayrı hesaplara entegre edilebilir veya tümü tek bir hesapta takip edilebilir.
Tanımlamaların yapılabilmesi için kullanılan KDV oranlarının Genel Program Parametreleri/ KDV Oranları bölümünden tanımlanması gerekir.


Yazıcı Kartları
Yazıcı kartları penceresi yazıcıların programa uygun olarak çalışması amacıyla (MS-DOS) kullanılır.


Şekil 13   Yazıcı Kartı

Parametreler

İşlem İz Takipçi Parametreleri


Şekil 14   İşlem İz Takipçi

İşlem İz Takip Parametreleri bölümümde ise, SentezPOSitive Programının hangi alanlarında işlem takibi yapılacaksa tanımlanır. Ekrana gelen form üzerinden programın hangi alanlarında, ne tür işlem takibi (kayıt ,değişiklik, iptal) yapılacağı ilgili kutuya çift tıklanarak belirlenir.

Entegrasyon Parametreleri

GENEL

Şekil 15  Entegrasyon Parametreleri / Gene sekmesi

Döviz Kur tipi alanından seçim butonu ile ekrana Döviz modülünün Döviz Kur Parametreleri alanında tanımlanan 6 adet Kur Başlık parametreleri getirilir.Burada tanımlanan kur başlık parametreleri entegrasyon işleminde kullanılır.

Örneğin: Günlük Döviz Kur girişleri alanında USD için Serbest alış sütünuna 1,250,000, Serbest satış sütününa 1,340,000 TL tanımlanmış ve Döviz Kur Tipi alanında seçim butonuna basılarak Serbest alış seçilir ise, entegrasyonda, dövizli işlem yapılmış ise ilgili döviz cinsinin kuru serbest alış(1,250,000) sütünündaki değer olarak kabul edilir.

ENTEGRE


Şekil 16  Entegrasyon Parametreleri / Entegre Sekmesi

Cari Hesap

Online Entegre seçeneği seçilir ise, cari hesap ile ilgili yapılan işlemlerde, entegrasyon işlemi direkt olarak gerçekleşir.

Online Entegre (Soru) seçeneği seçilir ise, entegrasyon işlemini yaparken Muhasebeye Entegre Edilsin mi? sorusunu sorar.

Toplu Entegre seçeneği seçilir ise, entegre işlemleri ay bazında toplu olarak yapılır.

Entegre Yok seçeneği seçilir ise, entegrasyon işlemi gerçekleşmez.

Yukarıdaki açıklamalar Çek/Senet, Banka, Fatura, Stok Kontrol, Üretim ve Demirbaş için de geçerlidir.

Depo Hareketleri Muhasebe Entegrasyonu(Ambar Fişi) alanında EVET seçeneği seçilirse ambar fişinin muhasebe ile entegrasyonu sağlanır.HAYIR seçeneği seçilirse ambar fişinin muhasebe ile entegrasyonu yapılmaz.

Stok Muhasebe Hesapları Depo Bazında Olacak alanında EVET seçeneği seçildiğinde stoğun muhasebe hesapları depo bazında düzenlenir.