Banka

Banka modülünde takibi yapılan tüm bankalar için banka kartı tanımlanmakta tek kart üzerinden TL ve istenen döviz cinsi bazında banka hareketleri yapılabilmekte ve istenen tüm hareket raporları alınabilmektedir.

Banka kartı üzerinden de banka hesapları bazında, TL ve istenen döviz cinsine göre borç, alacak ve bakiye takibi yapılabilmektedir.

Bankalar arası EFT işlemleri, gelen ve/veya gönderilen havaleler, nakit para çekme, nakit para yatırma, banka kredileri, repo dönüşümleri ve ihracat bedel karşılığı gibi banka işlemleri bu bölümde yapılmaktadır.
Banka modülünden işlenen, Gelen Havale, Gönderilen Havale, Nakit Para Çekme/Yatırma gibi hareketlerin cari hesap ve muhasebeye ayrıca işlenmesine gerek yoktur, yapılan işlemler diğer modüllere direkt entegre edilir.

Banka işlemlerinin muhasebe ile entegre çalışması için gerekli muhasebe kodları banka kartları üzerinde tanımlanmaktadır. 
Bankalar için istenen yapıda kod verilerek banka kodu, banka adı ve banka kartında tanımlanan 6 değişik özel kod bazında filtrelendirme yapılabilir ve bu bazda her türlü rapor alınabilmektedir.

Banka Rapor Üreticisi sayesinde program içerisindeki hazır raporlar dışında kullanıcı isteğine bağlı olarak, sınırsız sayıda raporlar hazırlanabilmekte, hazırlanan raporlar MS Word, MS Excel ortamına hiçbir ayar yapılmaksızın gönderilebilmekte ve e-mail olarak harici ve Exchange üzerinden dahili birimlere otomatik olarak gönderilebilmektedir.


Banka Modülünün Entegre Çalışma Şekli
Daha önce de belirttiğimiz gibi girişi yapılan banka işlemlerinin muhasebe ve cari hesaplara ayrıca girişlerinin yapılmasına gerek yoktur. Aynı zamanda, banka bazında yapılan çek/senetlerin ödemeleri, tahsile/teminata verilen çek ve senetlere ilişkin tüm hareketler Çek/Senet modülünden otomatik entegre edilebildiğinden bu tür işlemlerin banka modülünden ayrıca girişlerinin yapılmasına da gerek yoktur.
Bankalara ilişkin yapılan işlemlerin cari hesaplar ve muhasebe ile entegre çalışması için banka kartı üzerinde ilgili hesap kodlarının tanımlanmış olması ve Entegrasyon parametrelerinden Muhasebe, Banka-Cari Hesap entegrasyon türünün on-line olarak seçilmiş olması gerekmektedir.

Entegrasyon işleminin program tarafından otomatik olarak yaptırılabileceği gibi, entegre işlemi kullanıcı isteğine bağlı olarak, her işlemden sonra entegre edilmesi soru şeklinde de olabileceğinden istenen bir banka işlemi entegre edilebilir veya edilmeyebilir.

 

Banka Kartı

Bankaların, program içerisinde takibinin sağlanabilmesi için banka kartlarında tanımlanması gerekir.


Şekil 1   Banka Kartı

Banka Kodu alanında tanımlaması yapılacak banka için, program içerisinde takip kolaylığı sağlayacak alfanümerik veya nümerik olacak şekilde kod numarası bu alana tanımlanır. Banka Kodu maksimum 15 karakterdir.

Banka Kartı tanımlaması yapılırken kodlar arasında boşluk karakteri kullanılmaması gerekmektedir, kodlar arasına ayrım amacıyla (.) nokta v.b. gibi işaretler kullanılabilir. 

Tanımlaması yapılan banka ismi Banka Adı alanına yazılır. Bankalara ilişkin yapılan işlemlerde (listeleme, rapor alma) banka koduna ve adına göre arama imkanı bulunmaktadır.
Şube alanına banka ile ilgili detay bilgilerin takip edilebilmesi amacıyla banka şubesi yazılır.
Hesap No alanına, banka hesap numarası yazılır. Bu sayede bu banka ile ilgili kesilen çeklerde hesap numarası, hesap no alanına otomatik olarak gelir. Çek dökümlerinde de banka hesap numarası yer alır. 
Telefon
ve İlgili alanlarında ise, banka ile ilgili detay bilgilerin takip edilmesi amacıyla ilgili tanımlamalar yapılır.

Banka Kartı Bakiye Penceresi
Bu bölümde bankanın Cari Hesap, Tahsildeki Senetler, Tahsildeki (Takas) Çekler v.b. gibi hesapları ile ilgili yapılan işlemler sonucu oluşan borç, alacak ve bakiyeleri izlenmektedir.


Şekil 2   Banka Kartı/Bakiye

Banka kartı bakiye penceresinde yer alan bakiye alanları banka hareket gördükçe otomatik olarak gelir. Bu bölümde tarih kısıtlaması yapılamaz ve bakiye alanlarına müdahele edilemez.

Banka Kartı Devir Penceresi
Bu bölümde banka ile ilgili devir/açılış rakamları hesap türü bazında borç/alacak olarak tanımlanır. 


Şekil 3   Banka Kartı/Devir

Bu alanda verilen devir borç/alacak tutarları, bankanın ilgili hesabına ait alınan ekstrelerde devir olarak yer alır.


Banka Kartı Kredi/Faiz Penceresi
Kredi Bilgileri alanında banka ile ilgili kredi marj ve kredi limit tutarları, verilebilecek senet ve kullanılabilecek kredi bilgileri tanımlanır. 


Şekil 4   Banka Kartı/Kredi-Faiz

Faiz Oranları alanında banka faiz oranları tanımlanır.


Banka Kartı Genel Penceresi
Banka kartı genel penceresinde, banka ile ilgili 3 değişik alfanümerik ve 3 değişik nümerik özel kod tanımlanabilir. 


Şekil 5   Banka Kartı/Genel

Bu alanda yer alması istenen özel kod alan başlıkları SentezPOSitive Yükleme Programı/ Banka Parametrelerinde yer alan Özel Alanlar
bölümünden tanımlanmaktadır.


Banka Kartı Entegre Penceresi
Bu bölümde banka ile muhasebe modülünün entegre çalışması için banka ile ilgili hesap bazında muhasebe kodları tanımlanır. 


Şekil 6   Banka Kartı/Entegre

Hesap kodu alanlarında F9 tuşu veya liste düğmesi ile ekrana gelen Hesap Planı Listesi üzerinden ilgili hesabın seçimi yapılabilir. Banka ile ilgili entegre edilecek muhasebe hesabı daha önceden tanımlanmamış ise, bu alanda SHIFT F9 tuşları veya kart düğmesi ile Hesap Kartı açılarak banka ekranından çıkmadan yeni muhasebe hesabı tanımlanır.

Banka Kartı Üzerinde Değişiklik

Daha önce tanımlanmış bir banka kartında tanımlanan bilgilerde değişiklik işlemi yapılacak ise, Banka Kodu alanında, F9 tuşu veya liste düğmesi ile ekrana gelen Banka Kartı Listesi üzerinden  ilgili banka seçilir. Değişiklik yapılacak banka kodu bu alana direkt olarak da yazılabilir. Banka Kodu yazıldığında banka bilgileri kart üzerinde otomatik olarak gelir.
Banka ile ilgili istenen değişiklik yapıldıktan sonra, kayıt düğmesi veya F5 tuşu ile yapılan değişiklik kayıt edilir.


Banka Kartı İptal Etme

Tanımlanan bir banka iptal edilecek ise, Banka Kodu alanında, F9 tuşu veya liste düğmesi ile ekrana gelen Banka Kartı Listesi üzerinden ilgili banka seçilir. İptal edilecek banka kodu bu alana direkt olarak da yazılabilir. Banka Kodu yazıldığında banka bilgileri kart üzerinde otomatik olarak gelir.


Şekil 7   Banka Kartı İptali

F6 tuşu veya iptal düğmesine basıldığında "Gerçekten Silmek İstiyor musunuz?" uyarısı ekrana gelir, seçim EVET olursa iptal işlemi gerçekleştirilmiş olur.

Hareket gören banka kartı iptal edilemez, bunun için, iptal edilecek bankaya ait hiçbir hareketin olmaması gerekir.

Banka Kodu Değiştirme

Banka kodu değiştirme işlemi için, Banka Kodu alanında, F9 tuşu veya liste düğmesi ile ekrana gelen Banka Kartı Listesi üzerinden değişiklik yapılacak banka seçilir. Banka kodu direkt olarak da bu alana yazılabilir. Banka kartına ait bilgiler ekrana geldikten sonra, F8 tuşu ile veya kart üzerinde mouse ile sağ click yapılarak ekrana gelen menüden "Banka Kodu Değiştirme" seçilir. 

Eski Hesap Kodu alanına, değiştirilmek üzere ekrana bilgileri alınan bankanın kodu ön değer olarak gelir.
Yeni Hesap Kodu alanına, bankaya verilmek istenen yeni hesap kodu yazılır. Tamam butonuna basılarak kod değiştirme işlemi tamamlanmış olur.

Banka kod değiştirme işlemi yapıldığında, bankanın eski kodu ile yapılan tüm hareketler yeni koda otomatik olarak program tarafından aktarılır. Eski banka kodu iptal edilmiş olur.


Banka Kartı Kopyalama

Banka kartında tanımlanan bir bankaya ait bilgiler, başka bir kod altında yeni bir banka kartı oluşturmak için, Banka Kodu alanında, F9 tuşu veya liste düğmesi ile ekrana gelen banka kartları listesi üzerinden bilgileri kopyalanacak banka seçilir. Banka kodu, banka kartında direkt olarak da yazılabilir.
Bilgilerin kopyalanacağı banka ekrana alındıktan sonra SHIFT F8 tuşları ile veya banka kartı üzerinde sağ click yaparak ekrana gelen işlem listesi üzerinden hesap kopyalama seçimi yapılarak ekrana gelen, Banka Kartı Kopyalama Filtresi üzerinden kopyalama işlemleri yapılır.


Banka Ekstresi Alma

Banka kartı üzerinde de banka ekstresi alınabilmektedir. 
Banka Kodu alanında, F9 tuşu veya liste düğmesi ile ekrana gelen Banka Kartları Listesi üzerinden  ekstresi alınacak banka seçilir. Bankanın kodu direkt olarak da bu alana yazılabilir. 

SHIFT F4 tuşlarına veya ekstre düğmesi ile ekrana seçimi yapılan bankanın ekstresi gelir., Banka ekstresinde, Banka alanına farklı bir bankanın kodu yazılarak da diğer bankaların ekstresi alınabilir.

Banka kartı üzerinden alınan banka ekstresinde, belirli bir tarih kısıtlaması yapılamaz, hesabın en baştan en sona tüm hareketleri izlenir.


İstatistiki Grafikler

Banka kartı üzerinde, girilen bilgiler doğrultusunda, banka hesabının grafiği alınabilir.

Banka Kodu alanında, F9 tuşu veya liste düğmesi ekrana gelen Banka Kartları Listesi üzerinden grafiği alınacak banka seçilir. Bankanın kodu direkt olarak da bu alana yazılabilir. 

Kart bilgileri ekrana geldikten sonra Grafik butonuna basılarak veya mouse ile sağ click yapılarak ekrana gelen işlem listesi üzerinden İstatistiki Grafikler seçilerek bankanın grafiği alınabilir.