ÜRETİM

Üretim modülünde, imalatı yapılan tüm mamül ve yarımamül stoklar için reçete tanımları yapılmaktadır.
Üretim reçeteleri doğrultusunda sipariş ve planlama bazında hammadde ihtiyaç tabloları alınabilmektedir. Mamül  üretim ve sarfiyatları depo bazında yapılabilmektedir.

Mamül maliyetleri istenen maliyet türü bazında (LIFO, FIFO, Giriş-OBF, Eldeki OBF) hesaplatılabilmektedir. Mamül maliyetleri hammadde faturaları doğrultusunda hesaplattırılabilmektedir.

Üretim işlemi sırasında fatura kullanımı yapılarak yüklenen KDV listesi alınabilmektedir.

Yapılan üretimlerin muhasebe entegrasyonları on-line gerçekleştirilebilmektedir.

Reçete tanımları yapılırken alternatif hammadde tanımları oluşturulabilmektedir.
Mamul/yarımamül maliyetine etki eden gider kalemleri (işçilik gideri, elektrik gideri vb.) reçete üzerinde isteğe bağlı olarak tanımlanabilmektedir.

Üretim Modülünün Entegre Çalışma Şekli

Daha öncede belirttiğimiz gibi tüm modüllerin muhasebe ile on-line entegre çalışması sayesinde girişi yapılan üretimlerin muhasebe entegrasyonu program tarafından  gerçekleştirilir. Entegrasyon işleminin gerçekleştirilmesi için hammadde, yarımamül ve mamül stokların kart üzerinde entegrasyon hesaplarının tanımlanmış olması yeterlidir.

Üreim işlemleri direkt olarak stok hareketlerine bağlı çalışmaktadır. Depo bazlı üretim yapılıyor ise, üretimin gerçekleştiği depoda hammadde ve yarımamül stoklarının bulunması gerekmektedir.


Mamul Reçete Kartı

Üretimi yapılacak mamül ve yarımamüllerin reçete tanımlarının yapıldığı ve üretim giderlerinin tanımlandığı bölümdür.


Şekil 1   Mamül Reçete Kartı

Stok Kodu alanında reçetesi tanımlanacak mamül stokun kodu yazılarak TAB tuşu ile reçete kartı üzerindeki diğer alanlara geçiş sağlanır, diğer bir şekilde F9 tuşu veya liste düğmesi ile ekrana gelen stok kartları listesi üzerinden ilgili stokun seçimi yapılır.
İlgili mamül için henüz kart açılmamış ise, bu alanda kart düğmesi veya SHIFT F9 tuşları ile ekrana gelen stok kartı penceresinden, reçete kartı ekranından çıkmadan mamül için stok kartı tanımlanabilir.
Seçimi yapılan mamül ismi stok kartından otomatik olarak Stok Adı alanına gelir.

Özel Kodlar
Reçetesi tanımlanacak mamül ile ilgili genel tanımlamalar yapıldıktan sonra, mamülün üretiminde kullanılacak hammadde ve yarı mamüller, reçete kartında yer alan Hammadde penceresinde, üretim giderleri ise gider penceresinde tanımlanır.


Mamül Reçete Kartı Hammadde Penceresi

Mamül üretiminde kullanılan hammadde ve yarı mamüllerin tanımlandığı bölümdür.
Stok Kodu alanında üretimde kullanılacak hammadde veya yarımamül stoğun kodu yazılarak TAB tuşu ile diğer alanlara geçiş sağlanır, diğer bir şekilde F9 tuşu veya liste düğmesi ile ekrana gelen stok kartları listesi üzerinden ilgili stokun seçimi yapılır.
İlgili hammadde veya yarımamül stoğun tanımlaması yapılmamış ise bu alanda SHIFT F9 tuşları veya kart düğmesi ile ekrana gelen stok kartı penceresinden stok için tanımlama yapılabilir.
Seçimi yapılan hammadde veya yarımamülün stok kartında tanımlanan stok adı Stok Açıklama alanına gelir.
Satır bazında yapılması istenen genel açıklama bilgileri Açıklama alanına yazılabilir.

Hammadde veya yarımamülün stok kartında tanımlanan ilk birimi Birim alanına öndeğer olarak gelir. Üretim sarfiyatı stoğun hangi birimi üzerinden gerçekleşiyor ise ok düğmesi ile ilgili birim liste üzerinden seçilir.
Miktar alanında, mamülün üretiminde kullanılan hammadde veya yarımamülün, birim mamül için üretimde kullanılan miktarı tanımlanır.

Hammadde veya yarımamül için, Birim alanında yapılan tanımlamaya göre üretim firesi Fire/Çarpan alanına gelir.

Reçetesi tanımlanan mamülün üretimi yapılırken, program üretim fişinde verilen üretim miktarı ile reçetede tanımlanan hammadde/yarımamül sarfiyat mikarlarını çarparak hammadde kullanımlarını yapmaktadır.
Bu sebeple reçete tanımlanırken kullanım miktarlarının sadece bir mamülün üretiminde kullanılan miktarlara göre tanımlanmasına dikkat edimelidir.

 

Mamül Reçete Kartı Gider Penceresi

Mamülün üretimine ilişkin gider kalemleri bu pencerede tanımlanır. (Elektrik gideri, işçilik gideri, su gideri vb. gibi)


Şekil 2   Mamül Reçete Kartı

Gider Cinsi alanında, üretilen mamül maliyetine ait gider cinsi tanımlanır. Mamül üretimine ait giderler için herhangi bir kart tanımlaması yapılmasına gerek yoktur, mamül bazında istenen tüm üretim giderleri reçete kartı üzerinde tanımlanabilmektedir.
Muhasebe Kodu alanına tanımlanan üretim giderinin ait olduğu muhasebe hesap kodu  yazılarak TAB tuşu ile diğer alanlara geçiş sağlanır, diğer bir şekilde F9 tuşu veya liste düğmesi ile ekrana gelen hesap planı listesi üzerinden ilgili hesabın seçimi yapılır. 

İlgili hesap için henüz tanımlama yapılmamış ise bu alanda kart düğmesi veya SHIFT F9 tuşları ile ekrana gelen hesap planı listesi üzerinden, reçete kartından çıkmadan tanımlama yapılabilir.

Maliyete etki edecek giderin tutarı yüzde veya tutar olarak.iki değişik şekilde tanımlanabilmektedir.

Yüzde alanına, tanımlanan üretim giderinin, birim mamülün üretimine ait maliyet yüzdesi tanımlanır. Bu alana yazılan gider yüzdesini hammadde maliyetleri üzerinden direkt olarak maliyetleri hesaplanır.
Tanımlanan üretim giderinin, birim mamülün maliyetine etki edecek tutarı Tutarı alanında tanımlanır.

Mamul reçete kartı üzerinde tanımlanan üretim giderlerinin, yüzde veya tutar maliyetleri sadece bir mamül bazında tanımlanmalıdır. 

Reçete Kartı Üzerinde Değişiklik

Değişiklik yapılacak mamül kodu reçete kartına yazılarak diğer alanlara geçiş sağlanır diğer bir şekilde, liste düğmesi veya F9 tuşu ile ekrana gelen stok kartları listesi üzerinden ilgili mamülün seçimi yapılarak reçete bilgileri ekrana aktarılır.
Reçete kartı üzerinde istenen değişiklik yapılarak kayıt düğmesi veya F5 tuşu ile yapılan değişiklik kayıt edilir.


Reçete Kartı İptal Etme

Reçetesi iptal ediecek mamül kodu, reçete kartı üzerinde yazılarak diğer alanlara geçiş sağlanır, diğer bir şekilde mamül kodu alanında liste düğmesi veya F9 tuşu ile ekrana gelen stok kartları listesi üzerinden ilgili mamülün seçimi seçimi yapılarak, reçete bilgileri ekrana aktarılır.


Şekil 3   Mamül Reçete Kartı İptali

Reçete kartı üzerinde mamül kodu alanında ike F6 tuşu veya iptal düğmesine basılırsa "Gerçekten Silmek İstiyor musunuz" uyarısı gelir seçim EVET olur ise reçete kartı iptal edilir.

Reçete iptal işleminde, sadece mamülün reçete kartı üzerinde tanımlanan hammadde, yarı mamül sarfiyat miktar ve üretim gider bilgileri iptal edilir, reçete kartı üzerinde yapılan iptal işlemi ile mamul stok, hammadde ve yarı mamül stoklarının kartları iptal edilmiş olmaz.

SentezExcellent programında üretimi yapılan hiçbir mamülün reçete kartı iptal edilemez, iptal edilecek mamülün üretiminin yapılmamış olması gerekir.


Reçete Kodu Değiştirme

Reçete Kodu değiştirme işlemi için, ilgili mamül/yarımamül stoğun stok kartı üzerinden "Stok Kodu Değiştirme" işleminin yapılması yeterlidir. (BKZ Stok Kodu Değiştirme)

Stok Ekstresi Alma

Mamül reçete kartı üzerinden de istenen bir stokun ekstresi alınabilmektedir bunun için, reçete kartı üzerinde ekstre düğmesi veya SHIFT F4 tuşları ile ilgili stokun ekstresi ekrana alınır.


Şekil 4   Mamül Reçete Kartında Ekstre Alma

Mamül reçete kartı üzerinden alınan stok ekstresinde, belirli bir tarih kısıtlaması yapılamaz, stokun en baştan en sona tüm hareketleri izlenir. 
Reçete kartı üzerinde ekrana alınan ekstrede yer alan Stok Kodu alanına istenirse farklı bir stokun kodu da yazılarak ekstresi alınabilir.


Üretim Fişi

Reçetesi tanımlanan mamül ve yarımamüllerin üretimlerinin yapıldığı bölümdür.


Şekil 5   Üretim Fişi

Fiş No alanına girişi yapılacak son fiş numarası otomatik olarak gelir. 

Fiş tipi bazında fiş numaraları otomatik sıra takip etmesi gerekir, bu sebeple fiş numarasına müdahale edilemez.


Mamül üretiminin gerçekleştiği tarih Üretim Tarihi alanına yazılır. Bu alana günün tarihi öndeğer olarak gelir, isteğe bağlı olarak farklı bir tarih de yazılabilir.
Sarf Tarihi alanına, mamül üretiminde kullanılan hammadde veya yarımamül sarfiyatlarının gerçekleştiği tarih yazılır, günü tarihi öndeğer olarak gelir, isteğe bağlı olarak farklı bir tarih de yazılabilir.
Yapılan üretim işlemi ile ilgli genel açıklama bilgileri Açıklama alanında belirtilir..
Depo alanında, F9 tuşu veya liste d üğmesi ile ekrana gelen depo kartları listesi üzerinden mamül üretiminin gerçekleştiği depo seçilir. İlgili depo için kart açılmamış ise bu alanda SHIFT F9 tuşları veya kart düğmesi ile üretim fişi içerisinden depo tanımlanabilir.
Stok Kodu alanında üretimi yapılacak mamül F9 tuşu veya liste düğmesi ile ekrana gelen stok kartları listesi üzerinden seçilir, direkt olarak da yazılabilir.
Üretimi yapılacak mamül için reçete tanımlaması yapılmamış ise bu alanda kart düğmesi veya SHIFT F9 tuşları ile üretim fişi içerisinde mamül için reçete tanımlaması yapılabilir.
Seçimi yapılan mamülün stok kartında tanımlanan ismi Stok Cinsi alanına otomatik olarak gelir.
Satır bazında istenilen açıklama bilgileri Açıklama alanında tanımlanır.

Miktar
Seçimi yapılan mamül veya yarımamülün üretimi yapılacak miktarları bu alana yazılır.

Üretimi yapılacak mamül için gerekli tanımlamalar yapıldıktan sonra, mamül kodu mouse ile seçili duruma getirildikten sonra fiş ekranının sol alt köşesinde yer alan Sarfiyat düğmesi ile üretim işlemi otomatik olarak gerçekleştirilir.

Üretim yapıldığında fiş ekranının alt kısmında yer alan hammadde alanlarına mamül reçete kartında tanımlanan hammadde ve yarımamüllerin birim ve toplam maliyetleri, sarf miktarları otomatik olarak gelir.

Üretim otomatik olarak yapıldığında mamül stok üretim miktarı kadar artar, mamül reçete kartında tanımlanan hammadde ve yarı mamül stokları otomatik olarak sarf edilir.

Mamül reçete kartında tanımlanan hammadde ve yarımamüllerin, üretim yapıldığında otomatik olarak sarf edilmesi için SentezExcellent Yükleme Programı/Üretim Parametreleri bölümünde Üretim Yapıldığında Otomatik Sarf Fişi Oluşturulsun parametresi EVET seçilmelidir.

Üretim işlemi yapılırken, üretimde kullanılan hammadde ve yarı mamül stokları üretimin yapılması için yeterli miktarda olmadığı durumlarda da üretimin yapılabilmesi için SentezExcellent Yükleme Programı/Üretim Parametreleri bölümünde Hammadde Yetmediğinde Üretim Yapılsın parametresi Evet seçilmelidir. Bu durumda hammadde ve yarımamül stoklar (-) eksi bakiye verir.


Fiş Listesi ve Fiş Seçimi

Üretim fişi ekranında, girişi yapılan üretim fişlerinin listesi alınabilmekte ve liste üzerinden fişlere geçiş yapılabilmektedir.


Şekil 6  Fiş Listesi ve Fiş Seçimi

Üretim fişi başlık kısmında F9 tuşu veya liste düğmesi ile ekrana gelen Üretim Fişleri Filtresi üzerinde istenen kısıtlamalar yapılarak üretim fişlerinin listesi alınır.
Ekrana gelen üretim fişleri listesi üzerinde, fiş ekranına aktarılması istenen üretim fişi, liste üzerinde mouse ile çift tıklanarak veya ENTER tuşu yardımıyla seçilir.
Fiş ekranı üzerinde alınan fiş listelerinde, sadece fiş ekranı üzerinde tanımlanan fiş tipine ait fişler listelenir.

Fiş Tarihi alanında, istenen fiş tarih aralığı filtre üzerinde verilir.
Belirli numara aralığındaki muhasebe fişleri listelenecek ise, ilgili numara aralığı Fiş No alanında verilir.
Ekrana gelen cari hesap fişleri listesinde, fiş detay bilgilerinin de yer alması isteniyor ise, Detaylı alanı seçilmelidir.
Fiş listesi alırken, üretim fişlerinin hangi sıralamaya göre listelenmesi isteniyor ise, ilgili sıralama tipi Sıralama belirlenir. 

Üretim Fişi Başlık Değiştirme

Girişi yapılan üretim fişlerinin başlık bilgilerine ilişkin değişikliklerin yapılması için, ilgili üretim fişi ekrana alındıktan sonra istenen değişiklik  yapılarak F5 tuşu veya kayıt düğmesi ile yapılan değişiklik kayıt edilir.

Üretim Fişinde Satır İptali

Girişi yapılan bir üretim fişinde satır iptali yapmak için, ilgili satır üzerinde F6 tuşu veya iptal düğmesine basılır.


Şekil 7  Üretim Fişinde Satır İptali

Ekrana Gerçekten Silmek İstiyor musunuz?  uyarısı gelir, seçim Evet olur ise fiş iptal edilir.

Üretim Fişi İptali

Girişi yapılan bir üretim fişinin tamamen iptal edilmesi için, ilgili fiş ekrana alınarak fiş başlık kısmında F6 tuşu veya liste düğmesine basılır.


Şekil 8  Üretim Fişi İptali

Ekrana Fişin Tamamını Gerçekten Silmek İstiyor musunuz?  uyarısı gelir, seçim Evet olur ise fiş iptal edilir.

Üretim Fişinde Stok Ekstresi Alma

Üretim fişi içerisinde iken, fişten çıkmadan istenen bir stokun ekstresi alınabilmektedir.


Şekil 9  Üretim Fişi 

Üretim fişlerinde, ekstresi alınacak stok satırı üzerinde SHIFT F4 tuşları veya ekstre düğmesi ile  stoğun ekstresi alınabilir.