REÇETE

       REÇETE GİRİŞLERİ                                                                                            Ana Menü

Boya (İşletme) reçetelerinin düzenlendiği alandır. Bu bölümde reçetede kuıllanılacak hammaddeler , hammaddelerin kullanım oranları ile uygulanacak boya, kasar, ve ön işlem vb. türleri belirlenir. Ayrıca bu ekrana, reçetede uygulanacak işlemlere ait grafikler de dahil edilebilir.

Şekil 1  Boya Reçetesi

Reçete No alanına program tarafından sistemdeki son reçete numarası otomatik olarak verilir.Ayrıca F9 tuşu veya Liste butonu ile reçete numarası seçilebilir.Seçilen reçete numarasıyla adı alanına reçetenin adı otomatik gelir.
Tarih alanına sistem tarihi otomatik olarak yansır. Bu tarihi reçetenin oluşturulma tarihine göre düzenleyebiliriz.Girilen Tarihe göre Tarih bazında reçete dökümleri alınabilir.
Adı alanına oluşturulan reçetenin adı yazılır.
Renk Kodu alanına reçeteye dahil edilecek laboratuar renk kodu yazılır. F9 tuşu yada liste butonu ile ekrana gelen kart listesinden laboratuarda hazırlanan reçete seçilir.
Şekil 2  Laboratuar Reçetesi Listesi

Yapılan bu işlem sonucunda laboratuar reçetesinde hazırlanan renk çalışması (hammadde ve kullanım oranları) boya reçetesine yansır.

Renk kodu alanının yanında bulunan renk tablo numara alanlarında renge ait hangi çalışmanın reçeteye yansıyacağı belirlenir. 2. renk tablo no alanı çift boyama reçetelerinde kullanılacaktır.

Reçetede kullanılacak Ön İşlem, Kasar, Yıkama, Boyama, Yumuşatma vb. standart işlemlerin, işlem kodlarının tanımlanması için SentezDYE parametrelerinde bulunan genel sekmesindeki İşlem Öndeğerleri alanları kullanılır.

Ön İşlem alanında Kartlar modülündeki Ön İşlem Kartlarından tanımlanan ön işlem türü seçilir. Yapılan bu seçim doğrultusunda ön işlem kartında tanımlı olan hammadde ve kullanım oranları işletme reçetesine otomatik olarak yansır. Ön İşlem  üzerinde iken seçim butonuna tıklama yapılırsa veya mouse'un sol tuşuna basılırsa ön işlem türlerinin bulunduğu liste ekrana alınır.Uygulanacak önişlem listede yoksa Kartlar modülünden Önİşlem kartları alanı seçilerek yeni önişlem tanımı yapılabilir.(Yeni tanımlanan Ön İşlem tipinin reçeteye yansıması için; Ön İşlem tipinin kayıt işlemi reçete ekranı kapalı iken yapılmalıdır.)

Kasar alanında Kartlar modülündeki Kasar Tipi Kartlarından tanımlanan kasar türü seçilir. Yapılan bu seçim doğrultusunda kasar tipi kartında tanımlı olan hammadde ve kullanım oranları işletme reçetesine otomatik olarak yansır. Seçim butonuna tıklama yapılırsa veya mouse'un sol tuşuna basılırsa kasar türü açıklamalarının bulunduğu liste ekrana alınır istenilen seçim kasar tipi listesi üzerinden de yapılabilir.Uygulanacak Kasar Tipi listede yoksa Kartlar modülünden Kasar Tipi kartları alanı seçilerek yeni Kasar tanımı yapılabilir.(Yeni tanımlanan Kasar tipinin reçeteye yansıması için; Kasar tipinin kayıt işlemi reçete ekranı kapalı iken yapılmalıdır.)

Sentez DYE Parametrelerinde bulunan Ön İşlem sekmesindeki Ön İşlemli Reçete'lerde Kasar İşleminde Kullanılmayacak Hammaddeler alanında tanımlanan kimyasal hammaddelerin reçete üzerine yansıması engellenecektir.

Boyama alanı parametriktir. SentezDYE parametrelerinde bulunan Reçete Sekmesindeki Boya Tipi Belirleme alanında yapılan seçim Laboratuar Reçetesi olur ise renge ait laboratuar çalışmasındaki boya tipi bilgisi reçete üzerine otomatik olarak yansıyacaktır. Bu alanda yapılan seçim doğrultusunda boya tipi kartında tanımlı olan hammadde ve kullanım oranları işletme reçetesine otomatik olarak yansır. Boyama yazısı üzerine gelinerek mouse ile sol tıklama yapılırsa boyama türü açıklamalarının bulunduğu liste ekrana alınır istenilen seçim boyama tipi listesi üzerinden de yapılabilir.Uygulanacak Boyama Tipi listede yoksa Kartlar modülünden Boyama Tipi kartları alanı seçilerek yeni Boyama tanımı yapılabilir. (Yeni tanımlanan Boyama tipinin reçeteye yansıması için; Boyama tipinin kayıt işlemi reçete ekranı kapalı iken yapılmalıdır.)

Yıkama alanında Kartlar modülündeki Yıkama Tipi Kartlarından tanımlanan Yıkama türü seçilir. Yapılan bu seçim doğrultusunda Yıkama tipi kartında tanımlı olan hammadde ve kullanım oranları işletme reçetesine otomatik olarak yansır. Yıkama yazısı üzerine gelinerek mouse ile sol tıklama yapılırsa yıkama türü açıklamalarının bulunduğu liste ekrana alınır istenilen seçim yıkama listesi üzerinden de yapılabilir.Uygulanacak Yıkama Tipi listede yoksa Kartlar modülünden Yıkama Tipi kartları alanı seçilerek yeni Yıkama tanımı yapılabilir.(Yeni tanımlanan Yıkama tipinin reçeteye yansıması için; Yıkama tipinin kayıt işlemi reçete ekranı kapalı iken yapılmalıdır.)

Yumuşatma alanında Kartlar modülündeki Yumuşatma Tipi Kartlarından tanımlanan Yumuşatma türü seçilir. Yapılan bu seçim doğrultusunda Yumuşatma tipi kartında tanımlı olan hammadde ve kullanım oranları işletme reçetesine otomatik olarak yansır. Yumuşatma yazısı üzerine gelinerek mouse ile sol tıklama yapılırsa Yumuşatma türü açıklamalarının bulunduğu liste ekrana alınır istenilen seçim yumuşatma listesi üzerinden de yapılabilir.Uygulanacak yumuşatma Tipi listede yoksa Kartlar modülünden yumuşatma Tipi kartları alanı seçilerek yeni yumuşatma tanımı yapılabilir.(Yeni tanımlanan Yumuşatma tipinin reçeteye yansıması için; Yumuşatma tipinin kayıt işlemi reçete ekranı kapalı iken yapılmalıdır.)

Diğer-1, Diğer-2 alanları yukarıda tanımlanan işlem türlerinden (Ön işlem, Kasar, Boyama, Yıkama ve Yumuşatma) farklı işlemleri reçete üzerine taşımak için kullanılır. Bu alanlar kartlar modülündeki Diğer Reçete Tanımlamaları alanında tanımlanan işlem türleri arasından seçilebilir. Yapılan bu seçim doğrultusunda kartta tanımlı olan hammadde ve kullanım oranları işletme reçetesine otomatik olarak yansır. Diğer-1, Diğer-2 yazıları üzerine gelinerek mouse ile sol tıklama yapılırsa diğer reçete tanımlamalarının bulunduğu liste ekrana alınır, istenilen seçim yapılır. Uygulanacak reçete tanımlaması listede yoksa Kartlar modülünden diğer reçete tanımlamaları alanı seçilerek yeni tanımlama yapılabilir.

Diğer-1, Diğer-2 alanlarının yanında bulunan işlem kodu alanlarına, diğer reçete tanımlamalarının ait olduğu işlemin kodu yazılır.

İş Akışı alanında reçetede uygulanacak işlemlerin tanımlandığı route (iş akışı) kartının kodu belirlenir. Bu sayede route kartında yer alan işlemler reçeteye dahil edilmiş olur. Dahil edilecek olan işlemleri oluşturmak için, F9 tuşu veya liste butonuna basarak İş akış listesinden aranılan işlem seçilebilir.Eğer aranılan iş akış kodu listede yok ise Shift+F9 tuşu veya kart butonuna basılarak iş akış kodu oluşturulabilir.
Açıklama alanına yapılan işlem ile ilgili istenilen açıklama bilgisi girilebilir.

Özel Sekmesi
Bu alanda istenilen şekilde özel alanlar oluşturulabilir.

Özel alan tanımları SentezDye yükleme programının Parametreler modülündeki SentezDye parametrelerinin Reçete (Özel) sekmesinde yapılabilir.

Grafik Sekmesi
Bu alanda mouse ile çift tıklama yapılırsa ekrana gelen Grafik ekranından yapılan işleme göre istenilen grafik seçimi yapılabilir.


Şekil 3  Grafik Sekmesi

Otomatik düzenleme sonucu grafikler öndeğer tanımlamalarından ve laboratuar renk çalışmasından otomatik olarak gelir.

Açıklama Sekmesi
Bu bölümdeki açıklama alanları parametrik olup, 10 ayrı açıklama alanı tanımlanabilir. 

Açıklama alan tanımları SentezDye yükleme programının Parametreler modülündeki SentezDye parametrelerinin Reçete (Özel) sekmesinde yapılabilir.

Reçete Detayı Sekmesi
İşlem alanında F9 tuşu veya liste butonu ile ekrana gelen işlem kartları listesinden ilgili işlem seçilir.
Stok Kodu alanında F9 tuşu veya liste butonu ile ekrana gelen stok kartları listesinden ilgili stok seçilerek ekrana alınır. Eğer aranılan stok listede yok ise Shift+F9 tuşu veya kart butonu ile yeni bir stok tanımlanır.

Stok Açıklama alanında SentezDye Parametrelerindeki Reçete Sekmesinden Reçete Stok Açıklaması "Stok Adı" olarak seçilir ise; bu alana Stok Adı gelir. Seçim "Açıklama-1" olarak seçilir ise; stok kartının özel sekmesinde bulunan Açıklama 1 alanındaki bilgiler bu alana yansır.

Kullanım Oranı ve Miktarı alanında otomatik hesaplama işleri sonucunda yukarıda anlatılan işlem, stok kodu, kullanım oranları ve grafikler otomatik olarak düzenlenecektir. Bu düzenleme sonucu istenilen değişiklikler kullanıcı tarafından yapılır.

Reçete renk kodu ve uygulanacak programlar (ön işlem, kasar, boya, yıkama vb.) belirlendikten sonra Otomatik Hesaplama
(Ctrl+F2) seçilerek reçetenin (işlem kodu, hammadde kodu, kullanım oranları ve grafik) otomatik olarak oluşturulması sağlanır.

Çift Boyama Reçetesinin Hazırlanması :

Çift boyama reçetesinin hazırlanabilmesi için Renk kodu alanının yanında bulunan 2. renk tablo numarasının Sıfır'dan farklı olması gerekmektedir.

2.Ön İşlem, 2. Kasar, 2.Boyama ve 2.Yıkama alanlarında çift boyama reçetesinde 2. adımda kullanılacak reçete programları ve hammaddeleri seçilir. Yapılan bu seçimler doğrultusunda kullanılacak hammaddeler reçete üzerine otomatik olarak yansır.

Baskı Reçetesinin Hazırlanması :

Baskı Reçetesinin hazırlanabilmesi için SentezDye Parametreleri Genel Sekmesinde bulunan Baskı İşlem Kodu nun tanımlanması gerekmektedir. Bu sayede reçete formu ve Parti Formu üzerinde baskı reçetesi dökümü alınabilmesi için alanlar açılacaktır. Baskı reçetesi hesaplamalarının yapılabilmesi için reçete detayındaki işlem kodunun parametrede tanımlanan Baskı işlem kodu ile aynı olması gerekmektedir.

Şablon Sıra numarası, Pat miktarı ve boya oranı değerlerini reçete detayında tanımlayarak hesaplamaların gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz.

Reçete Giderleri Sekmesi
Gider Açıklama
alanında reçete çalışması esnasında oluşan genel giderler tanımlanır. Seçim butonuna basılarak gider seçeneklerinden biri seçilir. Giderler Sentez Dye parametreleri Reçete Maliyet sekmesinde tanımlanmaktadır. Döviz alanında giderin hangi para biriminden olduğu belirtilir. Bu alana istenen para birimleri SentezDye parametrelerinin Döviz Kur Parametreleri alanından girilebilir. Kur alanına fiyat eğer maliyet modülünün günlük döviz kurları alanında kur miktarları belirtilmiş ise otomatik gelir. Manuel olarak da giriş yapılabilir. Döviz Tutarı alanına ilgili giderin döviz tutarı girilir. Gider Tutarı alanına gider tutarı otomatik olarak gelir. Reçete için tanımlanan bu gider kalemleri reçete maliyet tablosuna yansıyarak reçete maliyetinin oluşmasına imkan sağlayacaktır.

DEĞİŞİKLİK İŞLEMLERİ                                                                                  Ana Menü
Değişiklik işlemi için Reçete modülünden Boya Reçetesi seçilir. Renk No alanında iken F9 tuşu veya liste butonu ile ekrana gelen Reçete Kartları Listesinden değişiklik yapılacak işlem seçilir, gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra F5 tuşu veya yapılanları onayla butonu ile yapılan değişiklikler kayıt edilir. Eğer değişiklik stok alanında yapılacak ise stok'un olduğu satıra gelinerek stok veya miktar değişiklikleri yapıldıktan sonra kayıt işlemi yapılır. 

İPTAL İŞLEMİ
İşletme reçetesinin tamamı silinmek isteniyorsa, reçetenin başlık bilgileri (reçete no, renk kodu vb.) üzerinde iken F6 tuşu veya iptal butonu ile işletme reçetesinin tamamı iptal edilebilir.Reçete üzerinde satır iptali yapılacak ise silinecek satırın üzerinde iken F6 tuşu veya iptal butonu ile iptal işlemleri gerçekleştirilebilir. 

REÇETE KOPYALAMA
Reçete kopyalama işlemi için Mouse'un sağ tuşu tıklatılıp reçete kopyalama alanı seçilerek veya Shift+F8 tuşları ile Reçete Kopyalama formu ekrana getirilir.

Şekil 4  Reçete Kopyalama Formu

Tamam butonu tıklatılarak ilgili recetenin yeni reçete numarası ile bir kopyası alınmış olur.

OTOMATİK HESAPLAMA                                                                                Ana Menü
Bu işlem; reçete üzerinde belirlenen kıstaslar doğrultusunda reçete detay bilgilerini (işlem, hammadde, kullanım oranları, grafik) otomatik olarak oluşturacaktır. Bunun için , reçete başlık bilgileri (renk kodu, boya, kasar, ön işlem vb. türleri) belirlendikten sonra mouse ile sağ click yapılarak Otomatik Hesaplama (Ctrl+F2) seçilir. 

Otomatik hesaplama sonucunda reçete üzerinde belirlenen renk koduna ait bilgiler (hammadde, kullanım oranları, grafik) ilgili laboratuar reçetesinden, işletme reçetesine alınacaktır. Ayrıca seçilen reçete programları (boya, kasar, ön işlem türleri vb.) ve iş akış bilgileri doğrultusunda, kartlarda belirlenen (boya, kasar, ön işlem türü kartı vb.) ve reçete ön değer tanımları bilgileri (hammadde, kullanım oranları, ve grafiği) işletme reçetesine yansıyacaktır. 

Otomatik hesaplama işleminin adım adım incelenmesi

1) Renk koduna ait laboratuar reçetesindeki bilgiler alınır.
2) Reçete Program (Boya, kasar, ön işlem türü vb.) bilgileri alınır.
3) İş akışında belirlenen işlemler için tanımlı olan reçete ön değer tanım bilgileri alınır.
4) Kullanılacak boya yüzdesi doğrultusunda, hammadde oranlarında işlem bazında değişim var ise kartlar modülünün Reçete öndeğer tanımları alanının "Reçete Öndeğer Tanımları-2" alanından bu bilgiler alınır.
5) Parametrelerde tanımlanan ön işlem ve yıkama işlemine ait sabit hammadde ve kullanım oranı bilgileri alınır. Bütün bu bilgiler bir araya getirilerek reçetenin detayı oluşturulur.