Ön Büro

Bu modülde misafirlerin Check - In, Check - Out  gibi hareket işlemleri yapılıp doluluk oranları izlenebilir. Ayrıca Ön Büro;  folyo bilgilerinin takip edildiği, dökümlerinin alındığı, tahsilat ve fiş işlemlerinin gerçekleştirildiği ana bölümlerden biridir. Bu bölümde  beklenen rezervasyonlu müşterilerin listesi alınarak Check - In işlemi, ayrılacak müşterilerin listesi alınarak Check - Out işlemi gerçekleştirilir. Oda durumları  görülüp gerekli işlemler Room Rack ekranından takip edilir.

Check – In
Otele giriş (Walk -In)  işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılır.


Şekil 1   Check - In Kartı

Misafir Sayısı alanlarına konaklayacak misafir sayısı yazılır. Büyük kısmına gelen büyük misafir sayısı; Çocuk kısmına gelen çocuk sayısı; Bebek  kısmına gelen bebek sayısı yazılır.
Misafir No alanında Kart  butonu tıklanarak Misafir Kartı ekrana getirilebilir ve  ekran üzerinde misafire ait bilgiler işlenebilir. Misafir kartında tanımlamış olduğunuz bilgiler rezervasyon oda kartına otomatik olarak gelir.
Misafir kartı önceden tanımlanmış ise;  Misafir No alanında Liste  butonu tıklanarak ekrana gelen Misafir Kartı Listesi üzerinden ilgili misafir seçilip check-in kartına aktarılır.
B/Ç/B  alanında Büyük, Çocuk ve Bebek ayrımının yapılabilmesi için ilgili seçim yapılır.
Yaşı  alanında ilgili misafirin yaşı yazılır. Eğer çocuk ise, Acenta fiyat tanımlarında bulunan ve kayıtlı olan çocuk yaş gruplamalarına göre özel fiyat hesaplamakta  kullanılır.
Özel 
alanında misafire ait  Özel bir kod girilebilir.

Check – In Kartı Konaklama Bilgileri bölümünde

Geliş  alanına program tarafından günün tarihi ve saati otomatik olarak atanır. Bu alanda isteğe bağlı olarak değişiklik yapılabilir.
Süre  alanında gün bazında konaklama süresi girilir Otomatik olarak girilen değer Ayrılış Tarihi’ne etki eder.
Ayrılış Tarihi  alanına  Misafirin konaklama gün sayısı girildiğinde otomatik olarak Check-out tarihi gelir.
Oda Tipi  alanında seçim penceresi  tıklanarak gelen liste üzerinden  seçim yapılır. (Single Bed vb..)
Oda No  alanında Misafirin otelde konaklama yapacağı oda numarası yazılır, alanda iken  Liste  butonu tıklanarak, ekrana gelen Boş Odalar Listesi üzerinden oda seçimi yapılır. Oda No alanında  Kart butonu tıklanarak Oda Kartı  ekrana alınıp, kart üzerinde yeni kayıt veya değişiklik işlemi yapılabilir.
Acenta  alanında ilgili acenta Liste butonu tıklanarak listeden seçilir. Önceden hiç bir  Acenta Kartı tanımlanmamış ise yapılacak işlem; Sentez Delux Programı /Acenta Kartları seçeneğini seçtikten sonra ilgili acentaya ait olan bilgileri  girerek, F5 tuşu yada Kayıt butonunu tıklayarak kaydetmektir.
Check-in Tipi alanında Misafirin niteliğine göre check-in tipi belirlenir.( Normal, Complimantary, House Use)

Check –In  Kartı Mali Bilgiler Penceresi


Şekil 2   Check - In Kartı / Mali Bilgiler 

Pansiyon Tipi  alanında pansiyon tür ürün seçimi yapılır.
Ana Folyo  alanında bu odaya ait hesabın takip edileceği Folyo Kartı, bu alan üzerinde iken F4 tuşu yada Kart butonu tıklanarak açılır. Folyo kartının üzerine bu odanın hesabını ödeyecek misafir ile ilgili bilgiler girilir. F5 tuşu yada Kayıt butonu tıklanarak Folyo Kartına girilen bilgiler kayıt edildikten sonra ESC tuşu  yada Çıkış butonu ile Check – In kartına geri dönülür. İki ayrı odanın hesapları aynı Folyo Kartında takip edilmek isteniyorsa Liste butonu ile Folyo Kartı Filtresi açılıp gerekli  filtreleme yapıldıktan sonra Folyo Kartları Listesinden Seçim butonu ile Folyo seçimi yapılır.
Ekstra Folyo alanına  Check-in yapılan misafir veya kuruluşun önceden tanımlanmış bir ekstra Folyo Kartı var ise bu alanda Liste butonu tıklanarak ekrana gelen folyo kartı listesi üzerinden ilgili folyonun seçimi yapılabilir veya yeni ekstra Folyo Kartı açmak için F4 tuşu yada Kart butonu tıklanır.
Dağıtım  alanında pansiyon fiyatının hesaplanmasında kullanılacak dağıtım şekli; Tutar veya Yüzde şeklinde seçim butonu tıklanarak listeden belirlenir.
Dağıtım Tutarı alanında “Dağıtım” kısmında dağıtım şekli  “Tutar” olarak tanımlanmışsa pansiyon tutarı, “Yüzde” olarak tanımlanmışsa pansiyon yüzdesi  tanımlanır.
Sabit Gelirler  alanına SentezDeLux Programı / Sabit Gelir Tanımları bölümünde tanımlanmış olan gelirlerin kod numaraları  yazılır.
Örnek olarak otelinizde sadece ilk gün için havlu ve bornoz parası alındığını düşünelim. Sabit gelirler bölümüne havlu ve bornoz ile ilgili kod yazılır. Gün sonu işlemi ile sabit gelirler bölümüne yazılmış olan meblağ kişinin folyosuna yazmış olduğunuz açıklama ile işlenir.
Döviz Cinsi alanında açılan liste üzerinden gelen Döviz cinslerinden seçim yapılabilir.
Döviz Kuru  alanına Günlük olarak döviz kurları girildiği takdirde seçilen döviz cinsinin ilgili tarihteki kuru otomatik olarak gelir. İsteğe bağlı olarak farklı bir döviz kuru da girilebilir. Günün döviz kuru işlenmediği takdirde, son girilen döviz kuru; bu alana otomatik olarak gelir.
Kişi Fiyatı alanına Döviz cinsi alanında belirtmiş olduğunuz döviz cinsine göre misafirin konaklama fiyatı yazılır.
Fiyat Tablosu alanına acentaların konaklamalarına ilişkin SentezDelux Programı / Acenta Fiyat Tabloları bölümünde tanımlanmış olan fiyat tablolarının tablo numarası yazılır, bu alanda tanımlanmış olan Acenta Fiyat Tablolarının listesini almak için Liste  butonu tıklanabilir veya Acenta Fiyat Tablolarını ekrana alıp yeni tablo tanımlamak için Kart  butonu tıklanır. Fiyat tablo numarası belirtilmediği takdirde, var ise acenta fiyat tanımı baz alınarak fiyat hesaplanır.
Fiyat Tipi  alanında konaklayan kişinin, konakladığı süre boyunca fiyat değişikliklerinden etkilenip etkilenmeyeceği  belirtilir. Eğer Fiyat Tipi “Sabit” olarak belirlenirse konaklama süresince pansiyon ücreti değişmez. Eğer “Değişken” olarak belirlenirse, konaklama süresince yapılan fiyat değişiklikleri misafiri etkiler.
Kur Tipi  alanında Fiyat tipi alanında olduğu gibi, konaklama süresince döviz kurunun sabit veya değişken olup olmadığı listeden belirlenir.
“Sabit” seçildiğinde  Konaklama süresince meydana gelen kur değişiklerinden döviz kuru etkilenmez.
”Değişken” seçildiğinde Döviz kuru  Kur değişikliklerinden etkilenir, bunun için döviz kurlarının günlük olarak işlenmesi gerekir.

Check – In Kartı Genel Bilgiler Penceresi


Şekil 3   Check - In Kartı / Genel Bilgiler

Açıklama alanına girilmek istenen bilgiler yazılır.
Market  alanı yapılan seyahatin cinsini (iş, turistik vb..) belirlemek amacı ile kullanılır.
Milliyeti  alanında seçenekler arasından seçim yapılır. Bu seçime göre milliyet raporları oluşturulur.
Dili  alanına milliyeti alanında dili
değeri
  tanımlanmış ise otomatik olarak gelir yada seçeneklerden seçim yapılır.
Özel Kodlar  alanlarına Check-in kartına ilişkin özel kod tanımlamaları yapılır.
Voucher No
alanında var ise numarası girilir.
Safe Box  alanına  Misafirin otelde kiraladığı kasa varsa, kasa numarası yazılır. Kasa numarası yazılması halinde, check – out sırasında “Safe anahtarını geri almayı unutmayınız!” şeklinde bir uyarı gelecektir. Parametrelerde Safe ücreti belirlenmişse safe ücreti otomatik olarak folyoya basılır.
Oto Plaka, Bagaj  alanlarına varsa gerekli bilgiler yazılır.

Check –In Kartı Oda Özellikleri Penceresi
Oda özellikleri bölümünde Misafirin arzu ettiği Odaya  göre istenilen seçenekler işaretlenir.


Şekil 4   Check - In Kartı / Oda Özellikleri

Misafirin istekleri doğrultusunda oda özellikleri alanlarında seçimler yapıldıktan sonra Oda No alanında iken Liste butonu tıklanırsa duruma uyan Odaların Listesi ekrana alınır. Böylece Oda tipine ve Oda özelliklerine uygun oda seçimi gerçekleşmiş olur.


Şekil 5   Check - In Kartı / Bos Odalar Listesi

Örneğin Sigara İçilmez tıklanıp Oda No alanında Liste butonu tıklanırsa SentezDelux Programı / Oda Kartları bölümünde tanımlanan Sigara İçilmez özelliğinde olan odaların listesi ekrana gelir. Seçim butonu tıklanarak da misafirin isteği doğrultusunda oda seçimi yapılabilir.
Tanımlanmış olan Check-In kartını kayıt etmek için F5 tuşu yada  Kayıt  butonu tıklanır. Acenta seçildiğinden dolayı “Extra folyo açacak mısınız?” şeklinde bir ibare ekrana gelir. İsteğe göre Evet yada Hayır cevabı verilir.

Check - In Değişiklik ve İptal
Check - In Listesi üzerinde iken mouse ile sağ taraf yada Detay butonu tıklanarak Oda bilgisi (F4) seçeneği seçilir. Ekrana gelen Check - In Kartı üzerinde değişiklik yapılmak isteniyorsa ilgili düzenlemeler yapılıp Kayıt butonu tıklanarak kaydedilir.
Check -In iptal edilmek isteniyorsa İptal butonu tıklanır yada F6 tuşu ile silme işlemi yapılır. Silme  işlemi sadece işlem tarihinde gerçekleştirilebilir.


Şekil 6   Check - In Kartı

Room Change
Check - In Listesi yada Room Rack üzerinde iken sağ taraf tıklanarak yada Detay butonuna basılarak Room Change (CTRL + R) seçilir.  


Şekil 7   Room Change

Room Change formunda Eski Oda alanı değiştirilemez bilgi olarak görünür.
Yeni Oda alanına değiştirilecek oda numarası yazılır. Tamam butonu tıklanarak Oda değişim işlemi onaylanır. 

Check - Out
Check-Out işlemi; Room Rack ekranında mouse ile sağ tıklama yapılarak yada Detay butonu tıklanarak Check-Out(F8) seçildiğinde  gerçekleştirilebilir.


Şekil 8   Room Rack

Ayrıca Check - In Listesi üzerinde iken sağ tıklama yada Detay butonu tıklanarak Check - Out (F8) seçeneği seçilirse Check Out işlemi başlatılır. 


Şekil 9   Check - Out

Check - Out ekranına işlem tarihi otomatik olarak gelir.
Ana Folyo ve Ekstra Folyo alanlarında seçim penceresi tıklanarak folyodaki borçların nakit mi kredili  mi olarak ödeneceği seçilir.
Ödeme Detayları alanında misafire ait ödeme döviz üzerinden yapılacaksa Döviz Cinsi ve Tipi seçilir. Check  - Out esnasında misafirin almak istediği belgeler (Folyo ve Fatura) isteğe bağlı olarak işaretlenir.
Check - Out işlemi için Tamam butonu tıklanır. "Ana Folyo kapatılsın mı?" sorusuna "Evet" yada "Hayır" cevabı verilerek geçilir. Alınacak belgeler kısmında Folyo ve Fatura işaretlenmiş  ise ekrana  ilk olarak
Folyo Ayarları gelir.


Şekil 10   Folyo Ayarları

Folyo ayarlarından sonra Check-Out işlemi gerçekleşen kişiye ait Fatura Bilgileri ekranda görülür. Bu ekran alındıktan sonra misafirin isteğine bağlı olarak Yazdır butonu tıklanarak çıkışının alınması gerçekleştirilir.


Şekil 11   Fatura

Check – In Listesi
Ön Büro menüsünden Check-In Listesi seçildiğinde ekrana ilk olarak Check-In Filtresi gelir, bu filtre sayesinde bilgilere daha çabuk ve rahat ulaşılabilir. ( Geliş Tarihi, Ayrılış Tarihi, Oda Tipi vb. )


Şekil 12   Check - In Fitresi

Check-In Filtresinde, işlem yapılan tarihte otelde konaklayanların listesini almak için Konaklayanlar butonu; belirtilen tarihte otele gelen kişilerin listesini almak için Gelenler butonu, belirtilen tarihler arasında otelden ayrılan kişilerin listesini almak için Çıkanlar butonu tıklanır.
Tamam butonu tıklandığında ise ekrana  Check – In Listesi gelir.


Şekil 13   Check - In Listesi

Ekrana alınan Check – In listesi üzerinde mouse'un sağ tarafı  yada  Detay butonu tıklanarak gelen listeden seçim yapılabilir.

Oda Bilgisi (F4)
İstenilen Check-in kaydına ait olan Check-In Kartı ekrana taşınır.
Room Change (Ctrl + R)
Oda değişikliği yapmaya yarar. Değişiklik yapılacak oda üzerine gelindikten sonra Room Change veya CTRL+R tuşuna basılır. Gelen menüye oda numarası yazıldıktan sonra Tamam tuşuna basmak Oda Değişikliğini yapmak için yeterlidir.

    
Oda değişikliği yapılırken misafir dolu bir odaya yerleştirilmek istendiği takdirde bu Room Change işlemine program tarafından değişiklik hakkı verilmez. Boş bir oda seçimi yapılarak Room Change işlemi gerçekleştirilir.

Ana Folyo Bilgisi (F6)
Ekrana ilk olarak Folyo Filtresi gelir. Gerekli filtrelemeler yapıldıktan sonra Tamam butonu tıklandığında  Ana Folyo Dökümü ekrana alınır.
Ekstra Folyo Bilgisi (Shift + F6)
Kişiye ait ekstra bir folyo var ise Ekstra Folyo Bilgisi  seçimi yapılarak  yada SHIFT+F6 tuşlarına  basılarak ekran dökümü alınır.
Fiş İşlemleri (Ctrl + F)
İlgili fiş kartı açılır. Yapılan harcamalar için fiş girişi yapılıp Kayıt butonu tıklanarak kaydedilir.
Tahsilat İşlemleri (Ctrl + T)
Misafir tahsilat işlemleri  yapılır. Bu işlem ile kişinin  ödenmiş olan nakit tutarları folyo bilgisinden düşer ve ödenmiş olarak gözükür.
Depozito İşlemleri (Ctrl+D)
Bu alan üzerinde tıklama yapıldığında Depozito Fişi ekrana getirilir.Depozito Durumu alanı seçildiğinde ekrana ilgili kayıt için uygulanmış olan depozito miktarları görüntülenir.
Misafir Mesajları (F7)
Misafir Mesajları Listesi açılır. Yeni butonu tıklanarak Misafirlere ait olan misafir mesajları doldurulur. Tamam butonu ile girilen Tarih, Saat ve Mesaj kaydedilir.
Uyandırma (Shift + F7)
Uyandırma Bilgileri penceresi açılır.Misafirlerin istekleri doğrultusunda 
+   butonu tıklanarak Uyandırma Tarih ve Saati girilir. Kaydedilerek Çıkış butonu ile Uyandırma Penceresinden çıkılır.
Check – Out (F8)
Misafir otelden ayrılacak ise Check-out seçeneği  ile Check-out işlemi başlatılır.
Oda Askıya Al (F10)
Örneğin Otelde kalan bir müşterinin  olduğunu varsayalım. Cumartesi ve Pazar günleri gelemeyeceğini  iletti fakat Pazartesi günü tekrar otele dönüş yapacak. İşte bu tip müşteriler için yapılması gereken şey "Oda Askıya Al" özelliğidir. Böylelikle Cumartesi ve Pazar günü oda satılıp Pazartesi günü tekrar eski müşteriye verilir.
Tarihçesi alanında  Check-in kartı üzerinde yapılmış olan değişiklikler bu alana yansımakta ve değişiklik yapılmadan önceki değerleri göstererek tarih, saat olarak bilgilendirir.
Check-in Seç(CTRL + S)
Ana folyo ve Ekstra folyo birleştirme işlemleri için kullanılan Check-In Seç seçeneği  ile tüm folyoları, sadece ana folyoları, yada sadece ekstra folyoları birleştirmek birer birer mouse ile seçerek mümkündür.
Hepsini Seç (CTRL + A)
Hızlı bir biçimde tüm odaları seçmek ve Ana folyo ile Ekstra folyoları birleştirme işlemleri için  kullanılan Hepsini Seç seçeneği ile tüm folyoları, sadece ana folyoları yada ekstra folyoları birleştirmek mümkündür. Birleştirilecek olan folyolar belirli bir özel kod altında toplandıktan sonra filtre aracılığı ile Hepsini Seç seçilir ve hızlı bir biçimde seçim işlemi yapılır.
Ekran Öndeğerleri (SHIFT+F10)
Rezervasyon listesi üzerinde yapılmış olan değişiklikler ekran öndeğerleri seçildikten sonra ilk haline dönmektedir.

Oda Bakiye Listesi (Fiyatlı)
Oda bakiye listesi sayesinde otelde kalan müşterilere ait hem oda fiyatları hem de folyo numaraları ile folyo bakiyeleri görülebilir.

Şekil 14  Oda Bakiye Listesi

Detay butonu tıklanarak Check – In  Bilgisi(F4), Folyo İşlemleri (F6), Ekstra Folyo İşlemleri(Shift + F6), Fiş İşlemleri(Ctrl + F), Tahsilat İşlemleri (Ctrl + F),  Check – Out (F8) işlemlerine  ulaşılıp istenilen düzenlemeler yapılır.