İŞ EMRİ

       İŞ EMRİ [PARTİ] KARTI                                                                                     Ana Menü

Bu bölümde müşteri siparişlerinin partileştirme işlemi yapılır.
Şekil 1  İş Emri[Parti] Kartı

Parti No alanına işletme tarafından belirlenen parti numarası yazılır.F9 tuşu veya liste butonuyla ekrana gelen iş emri filtre tablosunda gerekli seçimler yapılıp tamam butonuna basıldığında ekrana gelecek üretim emri listesinden Parti numarası seçimi yapılabilir. 
Şekil 2  Üretim Emri Listesi

Parti No alanında F12 tuşuna basarak (otomatik parti no uygulaması olmayan firmalarda) serili parti numarası verilmesi sağlanabilir. Bu işlem için serilemede kullanılacak seri değeri yazıldıktan sonra F12 tuşuna basılması yeterli olacaktır. Örneğin; Parti No alanına SF yazıldıktan sonra F12 tuşuna basılır. Bu seriye ait daha önce 4 adet sıralı parti numarası programda mevcut ise parti numarası olarak SF005 değeri elde edilecektir. (SentezFabric Genel Parametrelerinin Barkod sekmesinde bulunan Barkod Yapısı alanında Parti değerinin 5 olarak tanımlandığı kabul edilmiştir).

Tarih-Saat
alanına günün tarihi ve saati otomatik olarak gelir. Partinin açılış tarih ve saati bu alanda düzenlenir.
Durumu alanında parti ilk açıldığında durumu açık olarak gelir. Açık partiler, işletme içerisinde hareket gören partileri, kapalı partiler sevk olmuş partileri gösterir. Sevk işleminden sonra durum otomatik olarak kapalı konumuna gelir.
Durumu kapalı olan partiler üzerinde işlem imkanı ( değişiklikler, iptal) olmaz.

Tamir alanında partinin tamir partisi olup olmadığı belirlenir. Parti ilk açıldığında hayır seçilidir. "İç" seçimi malın işletmeden çıkmadan fark edildiği zaman bu malın tekrar üretime çıkması durumunda işaretlenir. "Dış" seçimi, malın işletmeden çıkıp müşteriye gittiği zaman müşterinin bu mal üzerinde bozukluklar fark edip tekrar işletmeye göndermesi halinde, bu malın tekrar üretime çıkması durumunda işaretlenir. 
Müşteri alanına partinin ait olduğu müşterinin program içerisinde takibinin yapıldığı kod yazılır. F9 tuşu veya liste butonu ile cari hesap listesinden ilgili cari hesap seçilir. Eğer ilgili "Cari Hesap" listede yok ise Shift+F9 tuşu veya kart butonu ile yeni "Cari Hesap Kartı" tanımlanabilir.
Müşteri Parti No alanına partiye müşterinin vermiş olduğu parti numarası girilir
Sipariş No/Tarih alanına müşteri siparişinin numarası ve tarihi yazılır. Müşteriye ait açık sipariş ekranından seçim yapılması durumunda, sipariş no ve tarihi otomatik olarak müşterinin sipariş bilgisinden partiye aktarılacaktır.
Termin alanına müşterinin malı teslim almak istediği tarih yazılır.
Planlama Tarihi alanına partinin planlanma tarihi yazılır. 
Sevk İrsaliye/Tarihi alanına sevk işlemi gerçekleştirildiği anda sevk tarihi ve belge numarası otomatik olarak yansır.
Reçete No alanına reçete numarası yazılır.

Renk Kodu alanına renk numarası yazılır. Kullanıcı bazında yetkilendirme sayesinde sadece istenilen kullanıcıların bu alanı görmesi ve müdahale etmesi sağlanabilir.

Özel Fiyat alanına parti için belirlenen özel fiyat (paket fiyat) yazılır. Bu fiyat sevkiyat ve fatura üzerine yansıyacaktır. Kullanıcı bazında yetkilendirme sayesinde sadece istenilen kullanıcıların bu alanı görmesi ve müdahale etmesi sağlanabilir.
Route alanı partiye uygulanacak route (iş akışı) kodunun yazıldığı alandır. F9 tuşu veya liste butonu ile iş akış kartları listesinden ilgili işlem seçilir.

Makina Kodu alanı üretimin yapılacağı makinanın kodu yazılır. F9 tuşu veya liste butonu ile Makine Kartlarında tanımlanan makine kodları seçilir.
Kapasite
alanına Makine kartlarında  tanımlanan değer otomatik olarak gelir.

Eğer aranılan makina listede yok ise Shift+F9 tuşu veya kart butonu ile yeni bir Makina Kartı tanımlanabilir.

Kapasite alanına makina üretim kapasitesi yazılır.

Açıklama alanına kullanıcı tarafından istenilen açıklama bilgileri girilir.
Partiyi Açan alanına, programa girerken kullanılan Kullanıcı Adı otomatik olarak yansır. SentezFabric Genel Parametrelerinin İşEmri (Parti) sekmesinde bulunan Partiyi Açan Bilgisi ? Alanında yapılan seçim Manuel olur ise bu alana müdahale izni verilerek partiyi açan bilgisinin değiştirilmesi sağlanabilir.
Parti Üretim Tipi alanında uygun üretim tipi belirtilir.

Gramaj , May , En , Lot , İstenen Renk vb. gibi alanlar özel alan olarak tanımlanarak
form üzerine taşınabilir. Bu özel alan tanımları SentezFabric Genel Parametrelerinden İşEmri [Özel] sekmesi seçilerek yapılabilir. 

Parti Detayı Sekmesi
Partinin stoklarının ve stok miktarının belirlendiği alandır. 
Stok Kodu alanı partide işlem görecek kumaşın kodunun yazıldığı alandır. F9 tuşu veya liste butonu ile ilgili stok seçilir. Eğer aranılan stok listede yok ise Shift+F9 tuşu veya kart butonuna basılarak stok kartı ekranından yeni Stok Kartı oluşturulur. Böylece oluşturulan stok bu alana dahil edilmiş olur.

Müşteriye ait açık sipariş ekranından seçim yapılması durumunda stok kodu ve miktarı otomatik olarak sipariş bilgisinden partiye aktarılır.

Stok Açıklama alanına stok kartlarında tanımlanan stok açıklaması gelir.
Route alanı kumaşa uygulanacak işlemlerin belirlendiği alandır. F9 tuşu veya liste butonu ile ilgili iş akış kartı seçilir. Eğer aranılan işlem sıralaması listede yok ise Shift+F9 tuşu veya kart butonu ile yeni bir iş akış kodu tanımlanır.

SentezFabric Genel Parametrelerinde bulunan Route (İş Akış) sekmesindeki Parti Detayında Route Penceresi Otomatik alanında yapılan seçime göre İş Akış (Route) kartı veya Route İşlem Penceresinin form üzerine açılması sağlanır. Ekrana gelen pencerede yapılan tanımlamalardan sonra parti kartına geri dönüldüğünde tanımlanan yeni route kartının kodu parti detayında bulunan route alanına yansıyacaktır.

Miktar (Top) alanına kumaşın "Top" miktarı yazılır.
Miktar(Kg) alanına kumaşın "Kg" miktarı yazılır.
Sevk(Kg) alanına kumaşın "Sevk" miktarı program tarafından otomatik olarak yansır.
Kalan(Kg) alanına kumaşın "Kalan" miktarı program tarafından otomatik olarak yansır.

SİPARİŞ ->PARTİ
Parti Detay Sekmesine geçildiği zaman Sipariş ve İrsaliye butonları aktif hale geçer.
Sipariş butonu tıklanarak ilgili müşteriye ait Açık Sipariş Listesi ekrana alınıp sipariş seçilerek(Çift tıklatılarak Sipariş Kırmızı hale dönüştürülür.) Aktar butonu tıklanır.
Bu işlemle sipariş Parti Detayı kısmına getirilir.

Açıklamalar Sekmesi
Açıklamalar bölümünde yer alan Alan İsimleri parametrik olup SentezFabric Genel Parametrelerinin İş Emri(Özel) bölümünden tanımlanır. 10 ayrı açıklama alanı tanımlanabilir. Bu alanlara satır halinde girilen stokların açıklaması yazılabilir. Girilen bilgiler Kaydet butonu ile kaydedilir.

Giderler ve Gelirler Sekmeleri
Açıklama alanında parti için belirlenen diğer gider / gelirler belirtilir.Seçim butonuna basılarak gider/ gelir seçeneklerinden biri seçilir. Giderler/ Gelirler SentezFabric Genel parametrelerinin Parti Gider / Gelir tanımları sekmesinde tanımlanmaktadır. Döviz alanında giderin / gelirin hangi para biriminden olduğu belirtilir. Bu alana istenen para birimleri SentezKnit Yükleme Programının Döviz modülündeki Döviz Kur Parametreleri alanından girilebilir. Kur alanına fiyat eğer maliyet modülünün günlük döviz kurları alanında kur miktarları belirtilmiş ise otomatik gelir. Manuel olarakta giriş yapılabilir. Döviz Tutarı alanına ilgili giderin / gelirin döviz tutarı girilir. Gider / Gelir Tutarı alanına Gider / Gelir tutarı otomatik olarak gelir. Parti için tanımlanan bu gider ve gelir kalemleri Gerçek maliyet tablosuna yansıyacaktır.

İPTAL İŞLEMLERİ

Fişin tamamı iptal edilecek ise, fişin başlık bilgileri (Tarih-saat,Müşteri,Müşteri Parti No vs.) üzerinde iken F6 tuşu veya iptal butonu ile fişin tamamı iptal edilir.

EKSTRE İŞLEMİ                                                                                               Ana Menü

İlgili Cari Hesap veya ilgili Stok'a göre hesap ekstresi alınabilir.Bu işlem için Ekstresi alınacak bilgi üzerine gelinir.Ekstre butonu veya Shift+F4  tuşlarına basılarak hesaba ait ekstre bilgileri ekrana getirilir. Örnekte ; HSEL301 nolu Stok'a ait hesap ekstresi alınmıştır.
Şekil 3  Stok Kartı Ekstresi

PARTİ NO DEĞİŞTİRME                                                                                    Ana Menü

Parti kartı üzerindeki parti numarasını değiştirmek istenildiğinde Ctrl+F8 tuşları veya mouse'un sağ tuşu ile parti no değiştirme alanı seçilir.Bu işlem yapıldığında ekrana "Parti Numarasını ve bağlı bilgilerini değiştirecek misiniz" şeklinde bir mesaj gelir ."Evet" denilirse ekrana yeni parti numarası girişi yapılabilecek bir form gelir 
Şekil 4  Parti No Değiştirme

Tamam butonuna basıldığında 05002 Numaralı Parti 05003 olarak değiştirilir.

Yeni Parti No alanında F12 tuşuna basarak (otomatik parti no uygulaması olmayan firmalarda) serili parti numarası verilmesi sağlanabilir. Bu işlem için serilemede kullanılacak seri değeri yazıldıktan sonra F12 tuşuna basılması yeterli olacaktır. Örneğin; Yeni Parti No alanına KL yazıldıktan sonra F12 tuşuna basılır. Bu seriye ait daha önce 4 adet sıralı parti numarası programda mevcut ise parti numarası olarak KL005 değeri elde edilecektir. (SentezFabric Genel Parametrelerinde Barkod sekmesinde bulunan Barkod Yapısı alanında Parti değerinin 5 olarak tanımlandığı kabul edilmiştir).

PARTİ KOPYALAMA                                                                                         
Ana Menü

Shift+F8 tuşları veya mouse'un sağ tuşu ile Parti Kopyalama alanı seçilir.Örnek olarak 05002 numaralı parti bilgilerini 05003 numaralı yeni tanımlayacağımız parti içine tüm bilgiler olarak kopyalamak istersek aşağıdaki bilgileri girmemiz ve Tamam butonuna basmamız yeterlidir.

Yeni Parti No alanında F12 tuşuna basarak (otomatik parti no uygulaması olmayan firmalarda) serili parti numarası verilmesi sağlanabilir. Bu işlem için serilemede kullanılacak seri değeri yazıldıktan sonra F12 tuşuna basılması yeterli olacaktır. Örneğin; Yeni Parti No alanına KL yazıldıktan sonra F12 tuşuna basılır. Bu seriye ait daha önce 4 adet sıralı parti numarası programda mevcut ise parti numarası olarak KL005 değeri elde edilecektir. (SentezFabric Genel Parametrelerinde Barkod sekmesinde bulunan Barkod Yapısı alanında Parti değerinin 5 olarak tanımlandığı kabul edilmiştir).


Şekil 5  Parti Kopyalama Formu

PARTİ İŞLEMLERİ [ROUTE DETAYI]                                                                Ana Menü

Ekrandaki partinin Route işlemlerini görmek için Ctrl+I tuşları veya mouse'un sağ tuşu ile Parti işlemleri[Route Detayı] alanı seçilir.Bu işlem sonucunda formdaki parti numarasına göre uygulanacak işlemler ekrana gelir.


Şekil 6  Uygulanacak İşlemler

PARTİ BÖLME


Şekil 7Parti Bölme İşlemi

Parti Kartı üzerinden Ctrl+D tuşu ile ekrana alınan parti bölme formu ile partinin alt partilerine bölünmesi sağlanabilir.

Kaynak Parti No : Bölünecek partinin numarası girilir.
Hedef Parti No: Alt partinin numarası girilir.

Ana partiye ait hangi bilgilerin bölüneceği butonu işaretlenerek tanımlanabilir. Detay bölümünde partinin hangi satırlarının hangi miktarlarda bölüneceği belirtilir.
Ayrılacak miktar parti miktarından büyük olamaz.

Parti Bölme İşlemi butonuna basılarak bölme işlemi gerçekleştirilir.

PARTİ SERİ (TOP) HAREKETLERİ
Bu bölümde partiye ait seri (top) işlemlerini inceleyebilirsiniz.

Seri (Top) Kartı Üretme
İlgili parti satırı üzerinde iken Ctrl+S tuşları ile Parti Seri Üretme formuna ulaşabilirsiniz. Bu form üzerine parti ile ilgili bilgiler otomatik olarak gelecektir.

Seri No / Adeti : Üretilecek Seri (Top) adeti tanımlanır.
Miktar detayı alanında bulunan;
Üretim Miktarı : Bu alana Seri' ye(Top) ait üretim miktarı tanımlanır.
Brüt Miktar : Bu alana Seri' ye(Top) ait brüt miktar tanımlanır.

Net Miktar: Bu alana Seri' ye(Top) ait net miktar tanımlanır.
En : Bu alana Seri'ye (Top) ait en bilgisi tanımlanır.
Gramaj : Bu alana Seri'ye (Top) ait gramaj bilgisi tanımlanır.

Şekil 8 Seri (Top) Kartı Üretim Formu

F5 Tuşuna basılarak seri (top) kartı üretme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Miktar detayı alanında girilen değerler üretilen tüm seriler için geçerli olacaktır. İsteğe bağlı olarak bu değerleri Seri (Top) bazında tanımlayabilirsiniz.

Parti Seri Formu
İlgili parti satırı üzerinde iken Ctrl+T tuşları ile Parti Seri Formunu ekrana alabilirsiniz. Bu form üzerine parti satırına ait serilerin tamamı yansıyacaktır.

Şekil 9 Parti Seri (Top) Bilgileri Formu

Miktar Düzenleme seçeneği seçilerek açılan pencere üzerinde serilere (Top) ait miktar düzenlemelerini gerçekleştirebilirsiniz.

Terazi bağlantısının olması halinde Seriye (Top) ait brüt miktar değeri teraziden otomatik olarak alınacaktır. Seri Kontrol parametrelerinde bulunan Net-Brüt farkı alanında belirlenen değere göre Net Miktar program tarafından otomatik olarak hesaplanabilir.

Parti / Seri Barkodu Girişi : Okutulan barkodun (Parti Barkodu veya Seri Barkodu) ait olduğu parti bilgileri parti no ve parti satırı alanlarına yansır. Bu sayede partinin satırına ait bütün serilerin form üzerine taşınması sağlanmış olur.
Brüt Miktar Alanına Git
: Satırların seçimi sonrası program otomatik olarak brüt miktar alanına
geçiş yapacaktır.
Otomatik Kayıt : Terazi bağlantısı olan işletmelerde teraziden bilgi alındıktan sonra (manuel
uygulamalarda brüt miktarına değer girilip enter tuşuna basıldıktan sonra) kayıt işlemi otomatik olarak gerçekleşecektir.
Kayıt Sonrası Sonraki Kayıta Git : Otomatik kayıt gerçekleştikten sonra bir sonraki seri kayıtına (satıra) geçiş otomatik olarak yapılacaktır. (Bu seçeneğin aktif hale gelmesi için Otomatik Kayıt seçeneği seçili olmalıdır).
Otomatik Kayıt Sonrası Etiket Basımı : Otomatik kayıt gerçekleştikten sonra bilgisayarda tanımlı default printera seri' ye (top) ait ürün etiketinin dökümü otomatik olarak gönderilecektir.(Bu seçeneğin aktif hale gelmesi için Otomatik Kayıt seçeneği seçili olmalıdır).
Toplu Barkod Etiket Basımı : Etiket butonuna basıldığında formda bulunan serilerin tamamına ait ürün etiketleri dökümü alınması sağlanır.

Sıra No Düzenleme : Parti satırına ait serilerin sıra numaralarını 1 den başlayarak düzenler.

Parti satır miktarı ile partinin satırına ait serilerin (Top) miktarlarının tutarlılık kontrolü için mouse'un sağ tuşu ile ekrana gelen menüden Parti - Seri Miktarı Tutarlılık Kontrolü seçeneği seçilir. Miktarlar arasında tutarsızlık bulunması halinde Parti / Seri Miktarı Düzenleme penceresi ekrana gelir.

Şekil 10 Parti / Seri Miktarı Düzenleme

Partiye ait yeni Seri (Top) kartı oluşturmak için butonuna basarak Seri Üretme penceresini ekrana getirebilirsiniz.


Şekil 11 Seri Üretme

PARTİ FORM DÖKÜMLERİ
Parti kartı üzerinde iken F10 tuşuna basarak parametreler bölümünde bulunan Formlar menüsünden dizaynını yapabileceğiniz 4 farklı parti kartı form (Barkodlu, Barkodsuz) dökümü alabilirsiniz.
Ctrl+F2 tuşlarına basarak Mal Takip Kartı (Barkodlu, Barkodsuz) Form dökümünü alabilirsiniz.SentezFabric Genel Parametrelerinde bulunan form sekmesindeki, Form Başlığı alanında formun ismi düzenlenebilir.

Şekil 12 Mal Takip Kartı